Opinion
Debatt: Vi som tigger bor i det svenska skuggsamhället
Dagens ETC
En debatt för och emot ett tiggeriförbud har återigen blossat upp i de politiska lägren. Geta Iourgu, ordförande i Förening Remis – Roma EU-migranter i Sverige, menar att det är en diskussion som inte leder någon vart. Istället vill hon se ett samtal om hur de som tigger ska inkluderas i samhället.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Är det bara tiggeri som utsatta, utfattiga, romska EU-migranter ska ägna sig åt i kampen mot fattigdomen? De som är emot tiggeri vill förbjuda det och inte ge oss möjligheten att etableras i Sverige. De som försvarar tiggeri vill att vi bara ska tigga, och skapar ett parallellt samhälle präglat av välgörenhetsindustrin.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vi som tigger bor i det svenska skuggsamhället. Vi tigger inte bara för att vi är utfattiga, vi gör det också på grund av att de europeiska samhällen som vi bor i nekar oss chansen till ett drägligt liv.
Moderaterna och Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeri på grund av ”moraliska” respektive ”främlingsfientliga” skäl. Men utan möjlighet till försörjning blir tiggeri det enda valet, och utan tiggeri uppstår brottslighet istället. Vad ska vi välja, pest eller kolera?
Vi som tigger inser också att tiggeriet inte leder någon vart i kampen mot fattigdomen.
Om alla är eniga om det, varför fokuserar man bara på ett tiggeriförbud eller på att låta oss tigga till jordens undergång? Föreningen Remis uppmanar M och SD, så som alla som är för tiggeri, att komma med riktiga förslag över hur vi ska inkluderas socialt och ekonomiskt i Sverige och andra europeiska samhällen, för att bryta ner det utanförskap och den diskriminering som är vår vardagsmat.
Remis bildades av utsatta romer som alla kallas ”tiggare”, för att företräda oss själva i det svenska samhället. Aldrig förr i alla de europeiska länder vi vistats i har vi kunnat organisera oss formellt som vi nu gör i Sverige. Vi saknar erfarenhet av att driva föreningsverksamhet, men gör vårt bästa för att kunna påverka. Remis föddes i den svåra stund när medlemmarnas läger i Kista, Stockholm, revs ner av polisen och Kronofogden.
Vår första insats blev att lägga fram ett förslag om hur hemlösheten skulle lösas. Genom Remis vill vi bidra med lösningar inom det offentliga Sverige och dess berörda myndigheter. Vi är en del av problematiken, då har vi också ett eget ansvar att hitta lösningar.
Men med facit i hand anser Remis att tiggeri inte är lösningen. I generationer har vi sysselsatt oss genom att tigga och Sverige är inte den första land vi reser till för att tigga eller för att utföra sidosysslor och svartarbete inom bland annat bygg- och städbranschen. Vårt liv i misär och utsatthet har inte förändras genom tiderna, det är verkligheten så länge det inte finns andra försörjningssätt. För många går tiggeriet också i arv, många barn följer med sina föräldrar på resan och missödet fortsätter.
Ett liv i utsatthet betyder också ett liv i fara. Brott, hot och våld är vardagsmat. Men hotet kommer också inifrån, då många tiggare är utlämnade åt kriminella som profiterar på oss. Inte bara för tiggeri, det förekommer också i form av brottslighet och prostitution. Utsatta romer, precis som andra utsatta fattiga, har ingen annan utväg än att frivilligt underkasta sig de profitörer i egna leden som sträcker ut handen för att ta människor hit. Allt detta händer på grund av att det formella samhället inte gör tillräckligt för att skydda oss och bygger murar som håller oss borta. Ett parallellt samhälle uppstår av hjälporganisationer som fastställer status quo av misär hos oss.
Möjlighet till ett lagligt arbete saknas. Vi vill gärna jobba, försörja oss och bli delaktiga i samhället precis som alla andra. Några av Remis medlemmar jobbar som timanställda genom Stadsmissionens program ”Jobb istället”. Vi betalar skatt och bidrar till svenska välfärdssamhället. Vi som jobbar har lämnat tiggeri bakom oss. Vi visar att det går att göra rätt för sig.
Tiggeri och tiggeriförbud är inte lösningar längre. Det bästa alternativet för oss i kampen mot fattigdomen är social och ekonomisk inkludering. Men då krävs det att samhällena vi bor i tror på oss, investerar, satsar och ser romer som en resurs och inte som en börda. Det krävs en attitydförändring hos alla.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.