Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi socialdemokrater måste göra jämlikheten till den stora valfrågan

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, finansminister Magdalena Andersson, Göran Persson, Lena Rådström Baastad, partisekreterare, Ingvar Carlsson, Inger Carlsson och Mikael Damberg näringsminister vid (S) kongressen i Svenska Mässan på lördagen.
Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, finansminister Magdalena Andersson, Göran Persson, Lena Rådström Baastad, partisekreterare, Ingvar Carlsson, Inger Carlsson och Mikael Damberg näringsminister vid (S) kongressen i Svenska Mässan på lördagen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC

Högerpartierna sprutar bensin på den explosiva cocktail som skapar populism och högerextremism. Vi Socialdemokrater måste göra jämlikheten till den stora valfrågan 2018 , skriver S-debattören Bror Perjus.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kampen för ”Det jämlika samhället” ska avgöra valet den 9 september nästa år. Startsignalen måste komma från partikongressen i Göteborg. Ett 20-tal motioner från Umeå i norr till Malmö i söder kräver ”en tydligare politik för jämlikhet”.

Partistyrelsen säger ja till en ”jämlikhetskommission med uppgift att ta fram en politik och nya mål för ett jämlikt Sverige”. 

Men det räcker inte med en kommission i Stockholm. Om det ska bli kraft i budskapet måste varje partimedlem trimma in grundläggande fakta, slipa sina argument och ta debatten när vi knackar dörr, i lunchrummen, i sociala medier och i samtal med grannar och bekanta. Därför krävs det en landsomfattande studiekampanj inom partiet i hela landet på temat ”Det jämlika samhället”. Det har vi i Tyresö Arbetarekommun föreslagit, med stöd från beslut vid Stockholms Läns Socialdemokratiska partidistrikts årskonferens 2016.

Därför måste ”jämlikhetskommissionen” börja arbeta dag ett efter partikongressen och lägga grunden för en sådan studiekampanj.

Men helt avgörande är rapporten ”Jämlikhetsanden” av Kate Pickett och Richard Wilkinson. Med tillsammans 50 års erfarenhet av samhällsforskning har de analyserat enorma mängder statistik från de 23 rikaste industriländerna och USA:s 50 delstater – alltså 73 samhällen som de rangordnat från det mest jämlika till det mest ojämlika och därmed bevisat följande:

”I mera jämlika samhällen är människors hälsa genomgående bättre, där lever människor längre, spädbarnsdödligheten är lägre, antalet tonårsfödslar är färre, barns skolresultat är bättre, oro och ångest bland människor är mindre vanligt, färre har psykiska sjukdomar, kriminaliteten är lägre, färre har problem med fetma, färre missbrukar alkohol och droger, antalet våldsbrott är färre, färre mord begås, färre sitter i fängelse, människor har större förtroende för varandra, myndigheter, företag och politiker, vilket stärker demokratin och motverkar populism och högerextremism.”

Jämlikhet är därtill den effektivaste tänkbara ekonomiska drivkraften för ett samhälle. Egentligen visste vi det redan! Vårt land har ju under den andra halvan av 1900-talet blivit ett av världens mest jämlika länder och samtidigt ett av världens mest konkurrenskraftiga exportländer. Hur kan det gå ihop med föreställningen om att jämlikhet är ineffektivt, hämmar produktiviteten och skadar företagsklimatet som högerpartierna påstår?

Trots alla förkrossande fakta så envisas de med att enbart föreslå reformer som ökar klyftorna mellan fattiga och rika. De vill bara försämra tryggheten i arbetet, försörjningsstödet, sjukförsäkringen, ingångslönerna, lägstalönerna, arbetslöshetsersättningen och sänka skatterna mest för de som tjänar allra mest – alltså öka de redan allt för stora ekonomiska klyftorna i samhället.

Det är som att spruta bensin med brandslang på den explosiva cocktail som skapar populism och högerextremism. Valet 2018 avgör kampen för ”Det jämlika samhället” för lång tid framåt.