Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi ska ställa om – inte stänga ner

”Om Cementa skulle lyssna på Greenpeace och dra tillbaka sin ansökan om att fortsätta men också expandera produktionen skulle landets försörjning av cement och betong vara hotad”, skriver debattören.
”Om Cementa skulle lyssna på Greenpeace och dra tillbaka sin ansökan om att fortsätta men också expandera produktionen skulle landets försörjning av cement och betong vara hotad”, skriver debattören. Bild: Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Dagens ETC

Greenpeace menar i en debattartikel (21/11) att Cementa på Gotland borde gå under. Det är fel väg att gå. Socialdemokratisk klimatpolitik ser industrin som en del av lösningen på klimatomställningen, skriver Hanna Westerén, klimatpolitisk talesperson och socialdemokratisk riksdagsledamot från Gotland.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Kalkbrytningen är på sikt ohållbar. Klimatomställningen innebär att ställa om till en cirkulär ekonomi där vi minskar avfall och minimerar användandet av jordens resurser. Vi socialdemokrater är övertygade om att det måste ske stegvis så att hela samhället hänger med.

För hur skulle det se ut om vi tvärt slutade bryta den kalk vi i dag använder för att rena vatten och bygga hus och vägar? Som är viktigt i jordbruket och oumbärligt i stålindustrin. På Gotland finns bland de bästa kalkfyndigheterna i norra Europa. Här sker kalkbrytningen som håller resten av Sverige igång, inte minst vid Cementas produktion i Slite. Det är jag säker på att många gotlänningar med mig är stolta över.

Lika säker är jag att Greenpeace anhängare inte är beredda att på allvar göra avkall på alla de saker de använder som innehåller eller producerats med hjälp av kalk, däribland cement. För om Cementa skulle lyssna på Greenpeace och dra tillbaka sin ansökan om att fortsätta men också expandera produktionen skulle landets försörjning av cement och betong vara hotad.

Vad är alternativet till att i närtid sluta bygga hus och vägar? Att vara beroende av import av sten och cement skulle innebära att dumpa utsläppen i ett land med sämre förutsättningar, lägre klimatambitioner och svaga miljölagar. Hundratals svenskar skulle bli av med jobbet. Det är inte solidariskt på något sätt. Vi socialdemokrater vill istället skapa förutsättningar för att ställa om den svenska industrin så att den blir världens mest klimatanpassade och miljövänliga.

Socialdemokratisk klimatpolitik handlar om utveckling. I Sverige tar vi nu steg till att bli först i världen med att tillverka stål utan kol, vilket kommer spela en viktig roll för klimatomställningen i Sverige och globalt. Det kan vi göra tack vare de kalkfyndigheter som finns på Gotland. Också kalkbrytningen måste klimatanpassas ytterligare, vilket Cementa har en plan för bland annat med ökad koldioxidinlagring. Just nu prövas frågan om Cementa kan vara del i klimatomställningen. Det finns bland annat farhågor gällande grundvattnet. Det är bra att detta utreds och prövas på ett rättssäkert sätt.

När det gäller målet om kalkbrytning i Klintehamn är det viktigt att samexistens blir utgångspunkten för en eventuell utvidgning, och att hänsyn tas till boende när det gäller tyngre transporter och buller. Kalkbrott och annan mineralutvinning innebär ingrepp i naturen. Samtidigt som människor ju vill leva sina liv utan att bli störda vill de också leva i ett välfärdssamhälle med jobb, bostäder och infrastruktur. Vi vet att en majoritet av svenskarna anser att gruvor måste ges förutsättningar att säkra tillgången till viktiga metaller och mineraler. Detta enligt en Som-undersökning från tidigare i år. Bara åtta procent är helt eller delvis emot. De som bor på landsbygden och som berörs mest av mineralbrytningens inverkan på naturen är mer positiva än boende i större städer. Detta känns delvis igen från protesterna kopplade till gotländska fyndigheter.

Visst kan vi drömma om en omställning som sker över en natt, där vi tvärt slutar med allt som är dåligt för klimatet, men den är helt enkelt inte möjlig. Vi socialdemokrater står för den möjliga omställningen. Den där människor kan fortsätta att bo och leva i hela landet. Den där människor inte blir utan jobb och framtidstro utan tvärtom nya möjligheter skapas när vi blir världens första fossilfria välfärdsland.

Skillnaden på oss och Greenpeace är att vi ser industrin som en del av lösningen på klimatomställningen, inte ett hot. Vi ska ställa om, inte stänga ned.