Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi säger nej till det nya kraftvärmeverket

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

Det blir helt fel i ett framtids­perspektiv att värma upp bostäder med det nya och gigantisk Lövsta-värmeverket, som är tänkt att eldas på importerat avfall från Norge och England.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nu ökar kunskapen för varje dag om att vi måste tänka om och drastiskt minska koldioxidutsläppen till netto noll och att upptaget av koldioxid på sikt ska vara högre än utsläppet. Det planerade kraftvärmeverket i Lövsta i västra Stockholm kan komma att släppa ut 200 000 ton koldioxid per år. Kraftvärmeverket planeras till stor del att eldas med importerat, behandlat avfall från Norge och England. 

Hur beräknas koldioxid och andra utsläpp för transporter som är långa och som dessutom går över Mälaren, som försörjer en stor del av de kringboende med dricksvatten? Inför kraftverksbygget måste dessutom starkt förorenade bottenlager muddras efter att Lövsta under lång tid varit sopstation. Detta kan allvarligt skada vattenkvaliteten.

I tidskriften Science (september 2021) citeras forskaren Wim Thiery i Bryssel som konstaterar utifrån IPCC:s rapporter om extremväder: Med nuvarande åtaganden om minskning av koldioxid kommer barn födda 2020 att uppleva sju gånger så mycket extremupphettning än människor födda 1960.

Då krävs en omsvängning i frågan om hur våra bostäder ska värmas upp och det gigantiska kraftvärmeverket i Lövsta blir helt fel i ett framtidsperspektiv. All förbränning, även den av bioenergi, ger koldioxidutsläpp. Visserligen tar skogen på sikt upp koldioxid, men det tar 50-100 år innan balansen återställs och den tiden har vi inte. 

Koldioxidhalten som uppmäts på mätstationen i Norunda utanför Uppsala har i medeltal varit 420 ppm under sista året, och inte minskat under corona. Där mäts koldioxid till skillnad från de siffror vi får höra av olika matematiska beräkningsmodeller, som sällan tar med biogena utsläpp.

Tänk om Lövsta och planerade bostadsområdet bredvid, Riddersvik, kunde bli ett utvecklingsprojekt för framtidens energisystem. Där kunde det bli en solcellspark, forskas i geoenergi (djupborrning) kombinerat med vatten- och luftvärmepumpar. Husen kunde byggas som passivhus med solceller och bergvärme.  

Det planerade Lövstaverket kan komma att sluka en miljon ton importerat behandlat restavfall eller skogsavfall per år. Vi kan inte i Sverige fortsätta förbruka naturresurser som om vi levde på fyra jordklot. Vi får inte äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Kommer växthusgasutsläpp från Lövstaverket att kunna rymmas inom Sveriges åtagande i det uppdaterade Parisavtalet? Kan miljökraven rymmas inom det av riksdagen godkända generationsmålet?