ETC Norrköping
Debatt: Vi politiker måste granskas
ETC Norrköping
Norrköpings tidningar (NT) har meddelat att alla fast anställda fotografer sägs upp. Nyheten passerade tämligen obemärkt förbi. De senaste 10 åren har det försvunnit cirka 100 journalister inom samma mediekoncern.Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.
NT:s utveckling är inte unik. Under samma tidsperiod som NT-media (som äger fler tidningar) dragit ner med 21 procent har Mittmedia minskat sin journalistkår med 29 procent, Hallpressen med 38 procent och Schibsted med 17 procent. Den S-märkta pressen förlorade mellan åren 2004 och 2014 var fjärde journalist.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Som politisk makthavare, och utsatt för medias granskning, märker jag förändringen. Norrköping är fortfarande en relativt medietät stad med två dagstidningar, två gratistidningar, SVT-redaktion och en radiostation. Utrymmet för granskande och djuplodande journalistik blir dock mindre. De lokala frågorna i många kommuner avgörs utan någon granskning eller debatt i etablerade medier. Minskningen av antalet journalister utgör en tydlig tendens. Koncentration till Stockholm och storstadsregionerna en annan. Enligt SCB finns mer än varannan journalist i de tre storstäderna. Det som händer utanför de större städerna uppmärksammas inte längre på samma sätt. En tredje tydlig tendens är ägarkoncentrationen. Norrköping är relativt välförsett med redaktioner, men nästan alla har samma ägare. Det behöver inte betyda att också journalistiken likformas, men mångfald och konkurrens är vitaliserande även inom denna bransch.
När medias resurser minskat ökar utrymmet för andra kanaler. Myndigheters och företags informationskontor tar över, och maktens röst filtreras inte på samma sätt av granskande journalister. Men för demokratin är den granskande, seriösa och professionella journalistiken ett fundament. Uppgifterna om antalet journalister är hämtade ur Gunnar Nygrens och Kajsa Althéns Landsbygd i Medieskugga (Södertörns högskola). Av samma rapport framgår att antalet lokalredaktioner minskat med 36 procent mellan 2004 och 2014. I många kommuner finns ingen regelbunden granskning av den politiska makten. Öppenheten och en professionell granskning är ett hinder mot korruption och maktmissbruk varför utvecklingen utgör ett allvarligt demokratiskt problem.
Inom kort ska Medieutredningen lämna sitt betänkande. Självklart hoppas jag på förslag som gör att utvecklingen vänder. Det behövs en kraftfull förstärkning av public service och en tydlig uppmaning till både SVT, Sveriges radio och TV 4 att ha en daglig närvaro i hela landet. Dessutom behövs det en reformering och förstärkning av presstödet, anpassat efter teknikutvecklingen. Det behövs en rejäl krisinsikt, och medieutredningen bör därför följas av en kriskommission. Om vi vill behålla en seriös och professionell lokal journalistik och därmed förhindra att mer eller mindre seriösa aktivister på sociala medier tar över, då är det hög tid att agera. Om sådana som jag ska granskas i framtiden, då behövs snabba åtgärder.