Hoppa till innehållet

ETC Jönköping

Debatt: ”Vi måste våga prata om porrens påverkan”

Bild: Bild: Linda Forsell/SvD/TT

ETC Jönköping

Det har kanske aldrig talats så mycket om sexuella övergrepp och trakasserier som förra sommaren. Då med fokus på sexualiserat våld i samband med festivaler. Vi tycker att det är bra att det sexualiserade våldet har blivit mer möjligt att prata om – men problemet är långt ifrån nytt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Jönköping som står för åsikten.

Kvinnors otrygghet har varit ett problem i alla tider. En av de främsta anledningarna till att tjejer hör av sig till Tjejjouren Jönköping är att de har varit utsatta för sexualiserat våld. Frågan är hur länge det ska få fortsätta. Om vi vill ha ett samhälle fritt från våld så måste vi satsa på ett långsiktigt våldsförebyggande arbete. 

Under Internationella Kvinnodagen den åttonde mars har Kvinno- och tjejjouren Jönköping valt att fokusera på kopplingen mellan konsumtion av porr och mäns våld mot kvinnor. Vi behöver våga diskutera porren och porrindustrin som det samhällsproblem den är. När vi arbetar våldsförebyggande med ungdomar behöver vi också prata om en av de största populärkulturella yttringar som ungdomar i dag möts av redan i 11-årsåldern och som finns två klick bort i allas telefoner. Vi vill därför lyfta porrens påverkan och hur reella övergrepp på kvinnor och flickor sprids i allas våra mobiler och datorer. Gruppvåldtäkter, grova sexuella övergrepp och förnedring av kvinnor och tjejer. Vi måste våga ta den här diskussionen! Vi behöver ta samtalen om porren i skolan med föräldrar och med elever. (Porren måste givetvis diskuteras på rätt nivå och utifrån den aktuella gruppens förutsättningar).

 

”Ta samtalen hemma vid köksbordet”

Vi vill poängtera vikten av att ha ett genusperspektiv i det våldsförebyggande arbetet. När vi arbetar våldsförebyggande ska vi arbeta strukturerat för att motverka alla typer av våld. Arbetet ska grunda sig i kunskap om genus, makt och våld. Killar och män måste själva i större utsträckning ta ansvar för att stoppa andra mäns och killars våld. Unga killar behöver få stöd att börja prata med varandra om våld, porr och sexualiserade övergrepp, de behöver stöd att våga vara sig själva och ställa sig utanför de normer som begränsar. Män och pappor behöver börja fundera över sin egen kvinnosyn och hur det har varit att växa upp som kille med många gånger destruktiva manlighetsnormer. Så ta samtalen hemma vid köksbordet, på din skola, på arbetsplatsen – det är möjligt att ha porrfria skolmiljöer!

 

Ämnen i artikeln