Opinion
Debatt: Vi måste skapa fler lagliga vägar in till Europa
Dagens ETC
Tragedierna under 2013 gjorde det tydligt att det är ett akut problem att det inte finns några lagliga vägar in i EU för människor på flykt, skriver Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Tragedierna under 2013 gjorde det tydligt att det är ett akut problem att det inte finns några lagliga vägar in i EU för människor på flykt, skriver Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.
2013 blev ett mörkt år för människor som sökte sig till Europa på flykt från krig och förföljelse. Natten till den tredje oktober drunknade över 350 människor utanför den italienska ön Lampedusa i Medelhavet. Bara några dagar senare kapsejsade ytterligare fiskebåtar i Medelhavet och flera hundra flyktingar dog.
Tragedierna under 2013 pekade på ett akut problem – för människor på flykt finns inga lagliga vägar in i EU.
När jag dagarna efter tragedin på Lampedusa besökte ön fick jag med egna ögon se konsekvenserna av Fästning Europa. Mina möten med räddningsarbetare, migranter och boende på ön gjorde det väldigt tydligt att något måste ändras. Annars kommer liknande katastrofer att ske igen och igen och igen.
Beslutsfattare runtom Europa chockades av tv-bilderna. Men istället för att värna den mänskliga rättigheten till asyl läggs oerhörda resurser på att hålla människor ute. I Bulgarien bygger regeringen ett 30 kilometer långt stängsel längs sin gräns. I Grekland fängslas asylsökande på obestämd tid i vad som kan beskrivas som ett helt havererat asylsystem. I Italien tvingas migranter böta 5 000 euro för att de tagit sig in illegalt, trots att det inte finns några legala sätt att ta sig in.
EU lägger massvis med resurser på gränskontroller, på kustbevakning och på drönare, men det kommer inte förändra det faktum att människor tvingas sätta sig i undermåliga båtar och ge sig ut på livsfarliga färder över Medelhavet.
Miljöpartiet vill att lagliga vägar skapas. Det kan göras på många olika sätt och ske genom en kombination av åtgärder. EU:s medlemsstater kan börja använda humanitära visum, så att de som flyr kan få visum för att ta sig till EU för att söka asyl. Den möjligheten finns redan idag i lagstiftningen – och behöver bara börja användas. Då skulle migranter slippa ta hjälp av flyktingsmugglare och ta de farliga rutterna över till exempel Medelhavet i undermåliga båtar.
Det borde också vara möjligt att söka asyl på EU-beskickningar i länder utanför EU.
Gemensamma vidarebosättningsprogram inom EU skulle också kunna förändra mycket. Bara ett fåtal av EU:s medlemsstater tar idag emot kvotflyktingar. Om alla tog emot lika många kvotflyktingar som Sverige skulle många flyktingläger kunna stängas. Men problemet är inte att Sverige tar ett stort ansvar, utan att andra EU-länder också borde ta ett större ansvar för människor som flyr.
Om fler EU-länder även öppnade upp för arbetskraftsinvandring skulle det vara ytterligare en laglig väg. EU borde också omprioritera resurser från att gå till att hålla människor ute till att rädda liv och till katastrofhjälp till flyktingläger.
Så länge det är krig i omvärlden kommer människor fortsätta att fly. Låt 2014 bli året då vi tar vårt ansvar så att inte fler människor dör på sin flykt till Europa.
Maria Ferm
Migrationspolitisk talesperson
Miljöpartiet de gröna