Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste rädda kyrkorna

Gustav Vasa kyrka i Stockholm.
Gustav Vasa kyrka i Stockholm. Bild: Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT

Dagens ETC

Har du kanske besökt någon kyrka första advent eller under julottan? Är du i så fall medveten om att det kanske var sista gången du kunde fira julen just där? Många av våra kyrkobyggnader står nämligen inför det faktum att de måste säljas ut. Det skriver Hjördis Herlitz, förtroendevald i Nacka församling.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Julhögtiden är till ända och vi går in i ett nytt år med allt vad detta kan innebära av eftertanke, förändringar och möjligheter. Under första advent och julottan på juldagens morgon är många av våra kyrkor fyllda till bristningsgränsen. Vi upplever julstämningen och vår barndom på nytt och sjunger våra gemensamma psalmer, varav många är ett folkligt arv från generation till generation. Kanske är där även inhysta trumpetare på kyrkoläktarna. Men risken är att allt detta snart är ett minne blott. Svenska kyrkan är nämligen idag i ekonomisk kris. Kanske är just din kyrkobyggnad nedläggningshotad utan att du ens är medveten om det.

Svenska kyrkans olika kyrko­lokaler används frekvent till konsert­er inte bara under juletid och de är oftast gratis. Svenska kyrkan håller själv igång cirka 5 000 egna körer i Sverige. Det är helt gratis för den som vill sjunga i kör. Konserterna är av olika slag, inte enbart kyrkans egna. Många körer och orkestrar utanför Svenska kyrkan får nyttja lokalerna. Som exempel har Stockholms gosskör haft sex olika konsert­er bara under december månad år 2019. Två av dessa kör­konserter gick av stapeln i stora Gustav Vasakyrkan vid Odenplan, som tar emot cirka 1 200 personer. Kyrkan var fullsatt vid båda dessa tillfällen.

När staten skiljdes från kyrkan år 2000, blev Svenska kyrkan självförsörjande. I och med detta började också folk gå ur kyrkan och därmed sluta betala kyrkoskatten, vilken i genomsnitt ligger på 0,8 procent av inkomsten. Under det senaste decenniet har ungefär 80 000 svenska medborgare valt att gå ur Svenska kyrkan varje år, och därmed finns inte underlag för Svenska kyrkans olika verksamheter. Många tycks tro att det kommer pengar från ovan, men så är ju tyvärr inte fallet.

Många svenska medborgare väljer alltså att aktivt gå ur Svenska kyrkan som organisation. De förstår inte eller vill inte betala den kyrkoskatt som ligger till grund för allt det arbete som görs. Många känner inte till att mycket av den kyrkliga verksamheten består av socialt arbete, närmare bestämt 80 procent. Svenska kyrkans arbete står på fyra ben: gudstjänster, undervisning, diakoni och mission där gudstjänster bara utgör 20 procent av verksamheten.

Vad inte många är medvetna om, är att det som kallas diakoni är en mycket stor del av verksamheterna. Det som görs under det diakonala benet är omfattande verksamheter för olika grupper och människor, som befinner sig i utsatthet. Matkassar, kläder, samtalsstöd, sorgegrupper, svenskundervisning, ifyllande av blanketter och soppluncher pågår i ständig ström under alla veckor och i så gott som alla kyrkor, där människor i nöd ingen annanstans har att ta vägen. Vissa kyrkor upplåter sovplatser i kyrksalarna. 

Svensk socialtjänst har långt ifrån tillräckliga resurser för de behov som står för dörren i dagens Sverige. Anmärkningsvärt är att Svenska kyrkan får ta över det vi kallar gemensam välfärd. Upplysningsvis finns det 33 200 svenska pensionärer i Sverige som är utan bostad. Många söker sig till kyrkornas soppluncher och vissa församlingar bidrar med busskort för dessa pensionärer i total kris. Det går att exempelvis resa till någon av Stockholms väntsalar klockan sex en vanlig morgon för att bevittna hur helt vanliga pensionärer, som förmodligen varit skattebetalare, sitter på soffor och sover. Dom får inte lägga sig ner. Dom måste sitta och sova. Klockan sju kommer en vakt och väcker dem och säger, att nu är det morgon, och nu går det inte att sitta kvar. Stockholms­ruschen kräver sitt och har satt igång.

Svenska kyrkan har kostnader för ”de fyra benen” ovan samt många kulturhistoriska kyrkobyggnader att bevara och underhålla. Från år 2000 fram till 2020 har Svenska kyrkan på grund av folkets utträden, varit tvungna att sälja cirka 100 kulturhistoriska kyrkobyggnader till den privata marknaden. Därmed går historiska byggnader förlorade för all framtid. Många gamla fina kyrkobyggnader blir såväl privata hotell som privata bostäder. 

Är det så vi vill ha det?

Sökare, tvivlare, troende, ateister har alla att förhålla sig till om vi i Sverige vill och ska bevara vårt kulturhistoriska kyrkoarv och betala den kyrkoavgift som är helt avgörande för att i fortsatt framtid kunna erbjuda det vi menar med kyrkans uppgifter på de fyra benen (gudstjänster, undervisning, diakoni, mission) samt renoveringar av kyrkobyggnader.