Opinion
Debatt: Vi måste jobba i länder där det är lagligt att köpa sex
Dagens ETC
Sida skriver replik.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I Dagens ETC den 8 mars (Stoppa bistånd som inte verkar för avskaffande av prostitution) skriver Malin Roux Johansson och Parul Sharma att Sidas bistånd går till organisationer som vill legalisera bordellverksamhet och att svenskt bistånd finansierar förespråkandet av prostitution som arbete.
Detta stämmer självklart inte. Sida ger inte stöd till organisationer som enbart arbetar med eller för målgruppen personer som befinner sig i prostitution.
Sidas uppdrag handlar om att förbättra levnadsvillkoren för de fattigaste och mest utsatta för att de ska ta sig ur fattigdom. Kvinnor och män som befinner sig i prostitution tillhör de allra mest utsatta i samhället – ekonomiskt, socialt och hälsomässigt. Ofta är de i en situation av tvång eller för att det är deras enda chans att överleva. Utbredningen av hiv är större bland dem än i andra grupper, och de utsätts oftare för våld.
Genom bredare insatser kring jämställdhet, mänskliga rättigheter, hälsa och SRHR till både multilaterala organisationer som UNFPA, WHO och UNAIDS och civilsamhällesorganisationer försöker vi nå ut till kvinnor och män som befinner sig i prostitution för att hjälpa dem att ta sig ur utsatthet och fattigdom.
Detta görs på många olika sätt, exempelvis genom utbildning och information och att hitta andra sätt att försörja sig på. Vi ger stöd till att förändra normer och värderingar hos män och pojkar, påverkansarbete för icke-diskriminerande lagstiftning och riktlinjer, och bättre bemötande av polis, rättsväsende och sjukvårdspersonal och så vidare.
I de allra flesta länder i världen är försäljning av sex kriminaliserat. Samtidigt är det i de länder som Sida arbetar i ofta lagligt att köpa sex. För att kunna nå de allra mest utsatta – kvinnor och män som befinner sig i prostitution – måste vi arbeta i även dessa länder som inte har en lika progressiv sexköpslagstiftning som Sverige.
Sida tar avstamp i den verklighet vi möter på marken i fattiga länder och arbetar för bättre levnadsvillkor för de mest utsatta. Att ändra normer, attityder och lagstiftning tar tid – det krävs långsiktiga strategier och envetet förebyggande arbete. Medan detta arbete pågår är det vår skyldighet förändra situationen för de kvinnor och män som befinner sig i prostitution på alla sätt vi kan.