Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: Vi måste säkra freden för att undvika fler blodbad

Mer resurser till FN:s hjälporganisation och ett slut på Sveriges vapenhandel med Israel är två av de konkreta reformer som debattören och Socialdemokrater för tro och solidaritet föreslår.

Mer resurser till FN:s hjälporganisation och ett slut på Sveriges vapenhandel med Israel är två av de konkreta reformer som debattören och Socialdemokrater för tro och solidaritet föreslår.

Bild: Illustration: Amanda Jenderbäck, Bild: Press

Dagens ETC

Nu lanserar Socialdemokrater för tro och solidaritet ett framtidsprogram för Israel och Palestina. Programmet innehåller 30 konkreta reformer.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Dagligen kommer rapporter om allvarliga krigsbrott mot civila i Gaza och Israel, med sin högernationalistiska politiska ledning, står åtalade för folkmord. Över 40 000 palestinier har dödats i Gaza sedan den 7 oktober, majoriteten kvinnor och barn. I det mycket akuta läget krävs ett omedelbart eldupphör. 

Men omvärlden får inte nöja sig där. Vi kan inte återgå till det som rådde före den 7 oktober 2023 med en ockupation som pågått i decennier. Gör vi det, är det bara en tidsfråga tills nästa blodbad. 

Socialdemokrater för tro och solidaritet har i decennier verkat för att Israels illegala ockupation av Västbanken och Östra Jerusalem ska upphöra, att Israels blockad av Gaza avbryts och att Israels illegala bosättningspolitik ska stoppas. Israels strukturella diskriminering mot palestinier och apartheidsystemet, där israeler och palestinier lever under olika lagstiftning, måste upphöra. 

Vi baserar våra ställningstaganden på folkrätten. FN och internationella domstolar har gång på gång slagit fast att Israels ockupation av Palestina är olaglig och måste upphöra. Likaså det våld som nu utövas mot civila palestinier i Gaza. Att Israels ockupation trots det tillåtits pågå i flera decennier, och kriget i Gaza i månader, är ett misslyckande för den internationella rättsordningen och våra normer om mänskliga rättigheter. 

Det leder till en växande uppgivenhet hos människor, i och utanför Gaza, som tappar förtroendet för politikens förmåga att forma vår samtid och skapa fred.

Men det går att förändra, så länge som det finns en politisk vilja. Det finns mängder av konkreta politiska reformer som regeringar kan vidta för att sätta press på Israels högernationalistiska politiska ledning att stoppa kriget och sätta sig vid förhandlingsbordet. 

Som sidoförbund har Socialdemokrater för tro och solidaritet en viktig roll i att påverka socialdemokratins ställningstaganden. Socialdemokrater för tro och solidaritet var tidigt ute med att kräva att EU fryser sitt associationsavtal med Israel tills ett eldupphör infunnit sig samt att Sverige ska sända en biståndsflotta till Gaza och bryta blockaden av Gaza. 

Den socialdemokratiska partiledningen driver nu på för våra krav i riksdagen och i EU. Nu är det dags att också högerregeringen som styr Sverige agerar. Nu lanserar Socialdemokrater för tro och solidaritet ett framtidsprogram för Israel och Palestina. Programmet innehåller 30 konkreta reformer, för att stoppa kriget i Gaza och nå en tvåstatslösning. Fem av dem kräver att: 



• Sveriges och EU:s militära samarbete och vapenhandel med Israel upphör.

• Införa inreseförbud till Sverige för israeliska bosättare och fryser deras ekonomiska tillgångar
.

• EU:s och Israels handelsavtal pausas fram till att ett eldupphör är på plats.

• FN:s hjälporganisations för Palestinaflyktingar (UNRWA) får förstärkta ekonomiska resurser för att stötta de föräldralösa barnen
.

• Fler länder, inklusive Israel, erkänner Palestina som en självständig stat.

Programmet presenterar reformer för att möjliggöra fred, folkrätt och försoning - både på kort och lång sikt. Sveriges folkvalda måste ha mod att agera för ett slut på ockupationen och ett stopp på dödandet i Gaza. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.