Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: (V): Vi lägger en miljard på sjukvårdspersonalen

Bild: Bild: LEIF R JANSSON / TT

Dagens ETC

Situationen i sjukvården har stadigt förvärrats under flera års tid. Ena veckan är 500 vårdplatser stängda på grund av att det saknas personal, nästa vecka är de 600.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting lägger snart budget för 2018. Vår enskilt största satsning är på sjukvårdspersonalen – vi viker en miljard kronor åt att förbättra deras arbetsmiljö, höja deras löner, öka grundbemanningen, anställa fler kollegor och locka tillbaka de som flytt sjukvården på grund av att de inte står ut längre. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Att det råder kris i både landets och länets sjukvård har knappast undgått någon. Inte heller sambandet mellan krisen och bristen på sjukvårdspersonal, främst sjuksköterskor. 

Vår satsning grundar sig i övertygelsen att utan sjukvårdspersonal kan ingen sjukvård bedrivas. En självklarhet kan tyckas, men vi förefaller vara de enda som är beredda att avsätta de resurser som krävs. Vi kan kalla slanten för personalmiljarden.

Situationen i sjukvården har stadigt förvärrats under flera års tid. Krisen utspelar sig på ett sluttande plan. Ena veckan är 500 vårdplatser stängda på grund av att det saknas personal, nästa vecka är de 600. Ena veckan är det var tionde planerade barnoperation som ställs in, veckan efter kan det vara dubbelt så många. Akutmottagningarna är fulla, ambulanser får vända på uppfarten, landstingens kostnader för hyrpersonal skenar.

Botten tycks aldrig vara nådd. Det kan hela tiden bli lite värre. Och ingen i ansvarsposition, i det här fallet Stockholms läns landstings borgerliga styre, tycks vara beredd att vidta de åtgärder som krävs. Alliansen fortsätter istället envist utför privatiseringarnas och vårdvalens nedförsbacke. 

Antingen gör borgarna inte den elementära koppling (ingen sjukvårdspersonal = ingen sjukvård) som medier och opposition har skrivit på deras borgerliga näsor i månader, eller så är de ointresserade av att göra det som behövs. Personallandstingsrådet Peter Carpelans (M) ”arbetsmiljölyft”, värt 150 miljoner kronor över fyra år, är långt ifrån tillräckligt. Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) tycks helst vilja sälja ut hela landstinget. 

Vänsterpartiets samarbeten med regeringen har lett till flera viktiga välfärdssatsningar, exempelvis medel till förstärkt förlossningsvård – 200 miljoner kronor 2015 och därefter 400 miljoner kronor per år. Och så 500 miljoner i vårbudgeten i år i ett land som ligger högt vad gäller förlossningsskador inom OECD. Sådana satsningar är särskilt välkomna i ett landsting som Stockholm där förlossningskrisen är akut efter att privata BB Sophia försatt sig självt konkurs.

Men det räcker inte med riktade statliga medel för att lösa sjukvårdskrisen. Landstinget självt måste ta större ansvar, inte bara skylla på regeringen och bestämt hävda att man minsann har det bättre än rödgröna regioner som är hälften så stora som Stockholm, med en bråkdel av resurserna. 

Sjukvårdskrisen fortsätter att härja, även om finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) vägrar tillstå det. Snart är det sommar, vilket alltid medför ytterligare besvär när hårt prövad personal tar ut välförtjänt semester, och arbetslagen tunnas ut ytterligare. 

Under landstingsfullmäktiges senaste sammanträden har demonstrationer hållits utanför Landstingshuset i Stockholm, under parollerna ”en annan vård är möjlig” och ”inte en sommar till”. Vi får sannerligen hoppas att den sommar som stundar inte blir värre än förra året. Men utan åtgärder från landstingsborgarna lär det tyvärr bli så. En annan vård är inte möjlig med nuvarande styre.

Vänsterpartiets satsning syftar till att åtgärda problemen på riktigt. 

Satsningen finansieras genom en höjning av landstingsskatten och en omfördelning av landstingets resurser – vi tycker det är rimligt att låta pengar som i dag går till exempelvis vårdval, konsultnotor och extremt höga landstingsrådsarvoden istället gå till en fungerande sjukvård. 

Man kan satsa på e-hälsa och digitalisering, nya närakuter och vårdcentraler, flotta nya sjukhus om man så vill, men faktum är att om det inte finns personal att läsa av de digitala provsvaren och bemanna vårdcentralerna och närakuterna, så blir det ingenting av någonting. 

Därför satsar Vänsterpartiet stenhårt på sjukvårdspersonalen i vår budget för 2018.