Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: "Vi hugger av den gren vi själva sitter på"

”En ny rapport om regnskogarna visar tydligt på sambandet mellan vår konsumtion och skövlingen av regnskogarna”, skriver Pia ­Björstrand och Samuel Jarrick.
”En ny rapport om regnskogarna visar tydligt på sambandet mellan vår konsumtion och skövlingen av regnskogarna”, skriver Pia ­Björstrand och Samuel Jarrick. Bild: BILD: TT

Dagens ETC

Svenskarna tycks leva lyckligt ovetande om vår förstörelse av den globala miljön – och hur vår livsstil och vår konsumtion påverkar världen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Västvärldens livsstil innebär dessvärre att andra delar av världen förstörs. Många svenskar tycks leva lyckligt ovetande om omfattningen av vår förstörelse av den globala miljön. Det vi inte tycks vilja se är hur vår livsstil och vår konsumtion påverkar världen, skriver Pia Björstrand och Samuel Jarrick från Klimataktion.

Världen krymper mer och mer för varje dag och kommunikationen blir allt snabbare och smidigare; vi kan kontakta Australien på en sekund, flyga till London på någon timme, skicka varor över hela världen, bo i ett land och arbeta i ett annat och vi köper produkter från hela världen. Det är en häpnadsväckande utveckling. Tyvärr har den också sina baksidor. Västvärldens livsstil innebär dessvärre att andra delar av världen förstörs. Många svenskar tycks leva lyckligt ovetande om omfattningen av vår förstörelse av den globala miljön. Många tycker att vi är väldigt bra på miljöfrågor i Sverige. Vi sopsorterar ju, städar våra gator, och vår miljölagstiftning är väl ändå bland de bästa i världen? 

Det vi inte tycks vilja se är hur vår livsstil och vår konsumtion påverkar världen. Vi lever i ett land där många byter mobiltelefon flera gånger om året. I genomsnitt köper varje person i Sverige 18 kg kläder per år, slänger 60 kg ätbar mat och år, äter nästan 50 kg kött per år. Vi flyger kors och tvärs över världen och många åker bil till affären som ligger 200 meter bort. Vi lever som om det inte finns någon ände på jordens resurser. Men WWF:s rapporter om jordens resurser visar att om alla levde som vi gör skulle det behövas nästan tre jordklot till. Sverige finns nu med på plats 10 bland de länder som har störst ekologiskt fotavtryck per person, efter Saudiarabien, Belgien, Singapore och USA. Vår förbrukning av fossila bränslen motsvarar samma mängd energi som om varje person skulle ha 110 slavar som arbetade dygnet runt. Det säger sig själv att detta inte kan hålla i längden! 

Vår livsstil påverkar många delar av världen på ett negativt sätt. En ny rapport om regnskogarna visar tydligt på sambandet mellan vår konsumtion och skövlingen av regnskogarna. Mer än en tredjedel av regnskogsskövlingen kan nu kopplas till ökad produktion av nötkött, soja, palmolja och timmer. Sveriges import av framförallt palmolja, nötkött och soja har förknippats med utsläpp på nära 2 miljoner ton koldioxid. En allt större andel av skövlingen kopplas till storskalig jordbruksproduktion. Regnskogen skövlas för att underhålla vår ohållbara livsstil.  

Det är inte för inte som regnskogarna kallas jordens lungor. De rymmer enorma mängder träd och andra växter som tar upp koldioxid och skapar syre. Genom sin förmåga att binda koldioxid är skogarna en mycket viktig faktor för att hejda klimatförändringarna. Regnskogarna utgör oerhört rika ekosystem med sin stora biologiska mångfald och är en viktig källa till försörjning för befolkningen som bor i eller kring regnskogen. 

FN:s klimatpanel, IPCC, har nyligen publicerat sin femte stora vetenskapliga rapport om klimatförändringarna och dess konsekvenser. Det anses nu ställt bortom varje tvivel att människan ligger bakom klimatförändringarna och att vi riskerar katastrofala och oåterkalleliga klimatförändringar om vi fortsätter som hittills. Jorden kan i princip bli obeboelig för mänsklig civilisation. Avskogningen är en viktig anledning till de ökade utsläppen eftersom det nu inte längre finns lika mycket skog som kan ta upp utsläppen av CO2. För att minska risken för katastrofala klimatförändringar borde vi alltså öka mängden skog istället för att minska den. 

Det är alltså en fara för hela den mänskliga civilisationen när regnskogarna skövlas i en så rasande takt som nu sker. Bildligt talat hugger vi av grenen som vi själva sitter på! 

Vad kan man då göra som enskild individ? Faktum är att vi konsumenter har stor makt. Rapporten visar att många företag vill ha bort avskogningen från sina system, eftersom det kan ge negativ publicitet och medföra påtryckningar från miljöorganisationer. Så förutom att vara medveten, minska sin konsumtion överhuvudtaget och i möjligaste mån undvika att köpa produkter som medför regnskogsskövling, var en aktiv konsument och kräv varor som produceras på ett hållbart sätt, utan att regnskogen skövlas. Du kan också påverka politikerna så att de i sin tur förändrar konsumtionsmönstren, genom olika ekonomiska styrmedel, som riktade konsumtionsskatter, slopad moms på hållbar mat eller klimattullar. På så sätt kan vi ta ansvar för de spår som vi lämnar i världen!  

Pia Björstrand
Samuel Jarrick
Klimataktion

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.

Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.