Rocka sockorna
Debatt: Vi har rätt till vår fritid
Svenska Downföreningens expertgrupp vill ha förändring på LSS-boenden.
Dagens ETC
Hej! Vi är Svenska Downföreningens expertgrupp. Vår grupp består av oss tre vuxna personer med Downs syndrom: Annika, Filip och Rasmus.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vi är ett utskott till Svenska Downföreningens riksstyrelse och vår grupp har två viktiga uppgifter: Att ge våra åsikter till riksstyrelsen. Att jobba med frågor som är viktiga för oss med Downs syndrom.
Vi vill att LSS förtydligas så att man kan få ledsagning och kontaktperson oavsett hur eller var i Sverige man bor. De flesta av oss som bor i LSS-boende har inte tillgång till de fritidsaktiviteter eller den fysiska aktivitet vi gillar och som är så viktig för oss, utan en ledsagare eller kontaktperson.
Vi gjorde en undersökning 2023. Den visar att personer som bor i gruppboende oftast inte får ledsagning eller kontaktperson och att personer som bor i LSS-boende väldigt ofta behöver hjälp av sina anhöriga för att kunna göra saker på fritiden.
Dessutom är vi många som upplever att det är personalen som bestämmer när och vilken aktivitet som kan göras och då nästan alltid i grupp för att få möjlighet att komma utanför boendet.
Att vi med Downs syndrom är likadana och har samma intressen är en dum och förolämpande fördom.
Att vi med Downs syndrom är likadana och har samma intressen är en dum och förolämpande fördom. Vi har som alla människor helt olika intressen och behov.
Rasmus älskar till exempel pärk och stångaspelen. Filip gillar sport, historia och musik. Annika trivs med kulturella aktiviteter som kör och teater.
Vi vill få tillgång till många fler aktiviteter än vad vi har idag. Vi vill själva få bestämma vad vi vill göra, när och om vi vill göra det tillsammans med andra eller inte. Därför tycker vi att samhället ska återgå till det som är grunden i LSS – insatser och hjälp utifrån varje persons behov, så att alla får lika möjlighet att leva ett gott liv!
Vi uppmanar dig som politiker att sätta dig in i hur vi har det idag, vad som i praktiken fungerar respektive inte fungerar. Berätta gärna för oss hur du känner och tänker om hur våra liv begränsas. Gör allt du kan för att få detta att fungera mycket bättre. Vi vill gärna att du kommer och berättar för oss vad du gör och kommer att göra.