Opinion
Debatt: Vi hänger upp slipsar för att synliggöra förövaren
Dagens ETC
I dag på internationella mansdagen uppmärksammar vi den manliga förövaren bakom våldet mot varje kvinna som sökt stöd och skydd hos oss. Vi gör detta genom att hänga upp slipsar. Vi vet att för varje kvinna som söker upp oss, finns det en man som behöver hjälp och att det krävs samhällsinsatser för att förebygga hans våld. Det skriver Nätverket för opinion av jourerna i Skåne (NOJS).Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Vi i NOJS har kvinno-, familjefrids-, och skyddsjourer i Malmö, Helsingborg, Lund, Höganäs och Ängelholm. Under 2018 mötte vi genom våra verksamheter 5 079 kvinnor som blivit utsatta för våld. Nationell statistik från BRÅ, som räknar med mörkertal, visar att minst 60 000 kvinnor förra året utsattes för våld av en man som hon hade eller hade haft en nära relation med.
Vår erfarenhet visar att mörkertalet är större än så, den allra största delen av våldet anmäls aldrig. Jourer inom de två riksorganisationerna för kvinnojourer har tillsammans över 100 000 stödkontakter varje år. För var och en av dessa kvinnor finns det en, ofta manlig, förövare. Det är män som finns ibland oss, som vår kollega, vår vän, vår bror, vår kusin. I dag på internationella mansdagen vill vi rikta vår uppmärksamhet mot dessa män.
Det är i huvudsak män som använder våld i nära relationer och det är främst män som också står för våldet i samhället i stort. Detta fastslås i såväl statistik som forskning. Därför måste samhället rikta blicken mot vad det är som får män att använda våld för att kunna förebygga det. I debatten om våld saknas tyvärr den viktiga frågeställningen om varför förövaren väljer att använda våld.
Därför vill vi i dag rikta blicken mot de våldsamma männen. Det gör vi genom att i våra respektive hemkommuner, på en offentlig plats, hänga upp slipsar som representerar antalet förövare vars offer vi mött i våra verksamheter. Vi gör det för att våldet måste få ett slut. Varje år kostar det liv, lidande, ohälsa, enorma samhällskostnader och stora summor pengar. Vi gör det för att det krävs att samhället på allvar erkänner problemet och lägger ansvaret där det hör hemma. Vi gör det för att vi vet, med 40 års erfarenhet inom jourrörelsen, att våldet går att förebygga. Men det kostar – det kostar ansträngning, samhällsinvesteringar och konkreta åtgärder. Inte bara fina ord och fördömanden. Den som utövar våld behöver få hjälp. De attityder och normer som gör att våldet förekommer och får fortgå behöver förändras.
Utifrån vår expertkunskap om våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor föreslår vi följande fyra viktiga samhällsinvesteringar för att få ett slut på våldet:
• Staten behöver hjälpa kommunerna att finansiera kringpersonal i skolan för att fånga upp barn som utsätts för våld av vuxna och av jämnåriga. Vi ser positivt på att skolan förstatligas så att skolorna ges bättre förutsättningar att erbjuda likvärdiga insatser.
• Satsa på våldsförebyggande arbete i skolorna. Kommunerna kan och är välkomna att ta hjälp av oss inom idéburen sektor som har lång erfarenhet av att arbeta med normer och attityder för att förebygga våld.
• Utöka möjligheterna för förövare att söka hjälp, såväl nationellt som kommunalt. Den nationella telefonlinjen Våga sluta är en sådan satsning, kommunala behandlingsenheter är en annan. Här föregår flera kommuner med gott exempel genom att ha mottagningar även för våldsutövare, men denna verksamhet behöver utökas och även inkludera uppsökande insatser.
• Att utbilda samtliga kommunanställda inom alla kommuner om våld i nära relationer. På så sätt nås både våldsutövare och utsatta anställda inom kommunala verksamheter och insatsen har en folkbildande och kunskapshöjande verkan, vilket på sikt fungerar förebyggande.
När det gäller våld är män det huvudsakliga problemet. Med start i dag, på internationella mansdagen, riktar vi blicken mot manliga förövare. Vi gör det för att vi tror på att förändring är möjlig. Vi gör det för att vi tror på ett jämställt samhälle fritt från våld. För att nå dit måste vi börja med att se förövaren.
///
Nätverket för opinion av jourerna i Skåne (NOJS)
Cecilia Nilsson
Verksamhetsansvarig Familjefridsjouren i Höganäs
Jenny Eek
Helsingborgs Kvinnojour
Hanna Bengtsson
Teamledare ATIM Kvinno- och ungdomsjour i Malmö
Lotta
Kontaktperson skyddat boende Skyddsjouren Ängelholm
Xhenita Shala
Ordförande Kvinnojouren Lund