Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi hade rätt – samtyckeslagen fungerar

Olivia Björklund Dahlgren, ordförande Fatta.
Olivia Björklund Dahlgren, ordförande Fatta.

Dagens ETC

Vi som kämpade för samtyckeslagen hade rätt. Lagen har redan gett effekt. Brottsförebyggande rådets rapport visar på 75 procent fler fällande domar, att fler handlingar ses som våldtäkt och att fler utsatta får upprättelse. Det är bra, men det finns några saker kvar att göra, skriver Olivia Björklund Dahlgren, ordförande i Fatta.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I arbetet för att få igenom samtyckeslagen såg vissa lagen som onödig, andra som otydlig. Bland annat bedömde Lagrådet 2018 att rättsligt behov för en ändring saknades, men idag konstateras att detta motbevisas av såväl kriminalstatistik som Brås genomgång. Samtyckeslagen tycks nu mer självklar än någonsin och internationellt tittar nu många länder åt Sverige för att ta efter.

Syftet med den nya lagen var att säkerställa skydd mot sexuella övergrepp och tydliggöra att sex utan samtycke är övergrepp. Lagen innebar främst två större förändringar; att fler handlingar omfattas av brotten våldtäkt och sexuella övergrepp samt införande av två nya brott, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Vi behövde en lag som tog bort kravet på att den som utsätts förväntas säga nej och istället flyttar över fokus och ansvar på om förövaren lyssnat efter ett ja. Genom dessa förändringar skulle samtyckeslagen få en normerande effekt, få fler att fatta samtycke och färre att begå övergrepp.

I december 2019 fick Brå i uppdrag av Regeringen att följa upp samtyckeslagen för att se om dess intentioner realiserats. Rapporten som presenterades ivisar att lagens syften uppnåtts och att den redan haft effekt. Handlingar som tidigare inte var straffbara faller nu in under våldtäkt och antal åtal och fällande domar har ökat, sistnämnda med hela 75 procent. Dessutom följer att de som utsätts för övergrepp i mindre utsträckning tar på sig skulden och nu har möjlighet att få rättslig upprättelse vid anmälan. Våra förhoppningar om samtyckeslagen har förverkligats och vi kan redan se en normativ effekt på bara två år.

Rapporten visar dock viss oklarhet när det gäller oaktsamhetsbrottet och domstolarna tycks ha svårt att bedöma när någon haft uppsåt eller varit oaktsam. Brottet oaktsam våldtäkt riskera då att bli en slags kompromiss. Fatta kämpade för att lagen skulle innebära ansvar för alla former av oaktsamhet, men bara grovt oaktsamma handlingar kom att omfattas. Vi anser att det ska räcka att någon borde fattat att den andra inte ville ha sex för att dömas till ansvar, något som även skulle göra skillnaden mellan brotten tydligare.

Diskussionen om ifall samtyckeslagen behövs är inte längre aktuell. Tack vare Brå vet vi idag att vi har ett bättre skydd mot sexuella övergrepp. Vi vet att den långa kampen var värd varje ansträngning. Samtidigt har vi mycket jobb kvar. Vi vill se mer utbildning mot rättsväsendet, att oaktsamhetsbrottet ses över och fler prejudicerande fall i Högsta domstolen. Om Sverige vill fortsätta vara förebilder internationellt i bekämpandet av sexuellt våld, måste vi täppa igen de brister som nu framkommit och se till att tillsammans skapa ett samhälle där normen är samtycke, i både praktik och lagstiftning.

Vi kräver därför att

  • Kravet på grovt vid oaktsam våldtäkt och sexuellt övergrepp tas bort
  • Utbildning av rättsväsendet för att öka kunskapen om sexuellt våld och samtycke hos polis, åklagare, domare och nämndemän samt ökade resurser för att kunna prioritera våldtäktsärenden
  • Alla elever ska ges samtyckesundervisning och samtycke måste därför skrivas in i läroplanen
  • Fler informationskampanjer sprids om samtycke till allmänheten, för att vi tillsammans ska kunna lägga grunden för en samtyckeskultur