Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: "Vår research har brustit"

Dagens ETC

Varken UR eller produktionsbolaget bakom Diktatorn kände till bilderna på en av deltagarna i nazistuniform, skriver Charlotte Sifvert och Navid Modiri, i en replik på Sanna Schillers debattartikel.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Varken UR eller produktionsbolaget bakom Diktatorn kände till bilderna på en av deltagarna i nazistuniform före Expressens publicering. UR ser att det är ett misstag i researcharbetet och utvärderar vad som brustit, skriver Charlotte Sifvert och Navid Modiri, i en replik på Sanna Schillers debattartikel.

UR:s serie Diktatorn handlar om att sätta igång ett samtal om demokrati genom att vända på perspektivet och visa hur det skulle kunna kännas att leva i en diktatur. Det handlar också om att ge utrymme för deltagarna att samtala med varandra om de frågor som engagerar den unga målgruppen som serien riktar sig till.

Deltagarna i serien är åtta väldigt modiga ungdomar som under press utforskar livet i en fiktiv diktatur och delar med sig av sig själva. Flera av dem har också starka samtal med varandra under sin tid i diktaturen. De har olika uppfattningar och olika syn på samhället, och har valts ut som medverkande just därför. I den här serien är det möten och samtal mellan människor med olika åsikter som för oss framåt.

Serien har ett format och en dramaturgi som unga personer känner igen och uppskattar. Med ett innehåll som ungdomar kan koppla till sin egen verklighet ska serien skapa ett engagemang, öka förståelsen för demokratins värde och väcka lust till vidare diskussion. Sätta igång ett samtal om demokrati, helt enkelt. Syftet är inte att se hur långt vi kan dra det för att förnedra eller förtvivla. Produktionen skiljer sig mycket från andra dokusåpor.

I castingprocessen har deltagarna genomgått samtal med psykolog som gjort personlighetsanalyser, och de har djupintervjuats. En av deltagarna har under castingprocessen uppgett att han har Sverigedemokratiska sympatier. De bilder som Expressen skrivit om tidigare i veckan är enligt deltagaren från en Halloweenfest förra året, vilket stämmer överens med tiden för publiceringen på hans Instagramkonto. Vare sig UR eller produktionsbolaget bakom Diktatorn kände till dessa bilder före Expressens artikel. UR ser att det är ett misstag i researcharbetet och utvärderar vad som brustit. Efter Expressens publicering står deltagaren fast vid att han sympatiserar med Sverigedemokraterna och inget annat.

UR har ett uppdrag att bredda, förstärka och komplettera andras utbildningsinsatser, och är ett av tre fristående public service-bolag i Sverige med ett eget sändningstillstånd. Merparten av UR:s produktioner utgår från de behov som finns i skolan och utbildningsväsendet och föregås av noggranna förstudier som kartlägger dessa behov. Diktatorn är en serie som svarar mot ett behov i klassrummen och som samtidigt kan skapa intresse och samtal bland unga även utanför skolan.

Charlotte Sifvert, projektledare på UR.

Navid Modiri, programledare Diktatorn.

Ämnen i artikeln