ETC Örebro
Debatt: Vi följer socialtjänstlagen
ETC Örebro
Människor som befinner sig tillfälligt i Sverige har inte samma skyldigheter eller rättigheter som svenska medborgare. Och frågan om tiggeri bör diskuteras på EU-nivå skriver kommunalrådet Rasmus Persson (C).Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.
Människor som befinner sig tillfälligt i Sverige har inte samma skyldigheter eller rättigheter som svenska medborgare. Och frågan om tiggeri bör diskuteras på EU-nivå skriver kommunalrådet Rasmus Persson (C).
Just nu debatteras tiggeriet intensivt. Tiggarna syns inte längre enbart i storstäderna. De sitter på gatorna i Enköping, Trelleborg och Örebro. Tiggeriet beror inte på ett dåligt svenskt skyddsnät eller på att socialtjänsten inte gör sitt jobb. Tiggeri är ett tecken på fattigdom och att vi i Sverige har ett välstånd och levnadsstandard som andra länder bara kan drömma om.
Vissa vill förbjuda tiggeriet. Det är fel väg att gå. Det vore samma sak som att försöka förbjuda fattigdom. Vi ska stå upp för och bevara den fria rörligheten i Europa. Att människor har möjlighet att röra sig fritt, speciellt nu i tider av oroligheter, är en solidarisk självklarhet vi ska värna. Sverige och Örebro ska vara välkomnande. Men öppenheten och friheten måste följas av att vi följer de svenska lagarna. Vi kan inte ha två parallella spår. De flesta tiggare har inte uppehållstillstånd. Det betyder att de människor som befinner sig tillfälligt i Sverige inte har samma skyldigheter eller rättigheter vad gäller till exempel försörjningsstöd. Det är skillnad på att vara här tillfälligt som EU-medborgare och att vara svensk medborgare.
EU-valet närmar sig. Diskussionen om tiggeriet tillhör det större sammanhanget och EU ska driva den frågan. Problemet är globalt med bristande nationella sociala skyddsnät i stora delar av Europa. Vi bör lokalt arbeta för en ökad frihandel och stöd till länder med låg tillväxt för att kunna bygga upp sociala trygghetssystem. Genom dessa kan vi långsiktigt skapa hållbara lösningar. För mig handlar det om att arbeta med hjälp till självhjälp. I detta arbete tror jag att vi bör ge civila samhället förutsättningar för att ta ett ansvar.
Det är kring de stora frågorna som vi måste vara många tillsammans som arbetar mot samma mål. Här blir EU:s värde tydligt. Vi kan inte gömma oss bakom våra kommun- eller landsgränser och tro att någon annan ska lösa frågorna. EU behöver bli smalare men vassare och inte ägna sig åt att detaljstyra lakritspipor, utan att ta ett samlat grepp om de stora frågorna. Dit hör tiggeriet. Centerpartiet arbetar aktivt för att få ett smalare men vassare EU.
Murad Artin säger att han skäms över kommunen och tycker inte att det görs tillräckligt, att kommunen inte följer socialtjänstlagen. Han säger att många av de här personerna är romer och tycker därför att kommunen ska söka upp dem och informera om deras rättigheter.
Örebro kommun gör det som krävs och vi följer socialtjänstlagen. När det gäller romer så gäller de rättigheterna när man är svensk medborgare, då finns det en klar lagstiftning om vad som gäller. Det är en stor skillnad på att vara svensk medborgare och inte och det måste vi se. Murad vill ha uppsökande verksamhet för romerna. Men vi har ju inte sådant för exempelvis vuxna hemlösa i Örebro. Varför vill du särskilja dessa grupper, Murad?
EU-medborgare har rätt att vara i ett annat EU-land i tre månader. Under den tiden har man rätt att söka akut hjälp vid nödsituationer. Som svensk medborgare har man rätt att söka bistånd enligt socialtjänstlagen. Det är endast akuta nödtillstånd som gäller för dessa människor, men ingen har sökt sådan hjälp. Att förändra detta synsätt vore att riskera den fria rörligheten inom EU. Det tror jag vore djupt olyckligt.
Jag har träffat socialtjänsten, polisen, Vuxam och Ria Dorkas för att få en samlad bild av läget. Polisen upplever inte några problem med gruppen utifrån deras perspektiv. Vuxam, som har försörjningsstödet, har inte fått in en enda sådan ansökan från den här gruppen. Ria Dorkas säger att man har en handfull människor som söker sig dit och får mat och kläder. Socialtjänsten har inte fått några ansökningar eller upptäckt minderåriga som farit illa.
Att se människor tigga väcker starka känslor, det är fruktansvärt att se. Men vi följer svensk lagstiftning, socialtjänsten har tydliga rutiner och vi gör det som krävs av oss som kommun.