Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: Vi förbehåller oss rätten att vara vänsterpartister

Bild: TT

Dagens ETC

På debattplats i Dagens ETC (6/5) går socialdemokraten Anders Nordström till storms mot Vänsterpartiets EU-politik, en udda prioritering i en tid då vi gemensamt måste förhindra att EU får en majoritet av höger och extremhöger.

Det krävs att vi vinner valet den 9 juni för att EU:s klimatpolitik och löntagarnas rättigheter inte ska raseras även i EU, skriver Jonas Sjöstedt (V).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Anders Nordströms huvudkritik är att vänsterpartister i EU röstar just som svenska vänsterpartister, inget annat. Det kommer vi att fortsätta med, det kan väljarna lita på.

Nordström vill att EU ska genomföra minimilöner med EU-lag. Det är i strid med den svenska modellen, svensk fackföreningsrörelse och hans eget partis åsikter. Vänsterpartiet är alltid på löntagarnas sida när det gäller frågor som att reglera gig-jobb, förbättra arbetsmiljö och begränsa antalet underleverantörer i EU, men vi försvarar också den svenska modellen.

Nordström försvarar EU:s återhämtningsfond som mest handlar om att centralisera makten över ekonomiska beslut och försöka mildra obalanserna i euroområdet. Men de svenska väljarna har röstat nej till en gemensam ekonomisk politik och upplåning när vi röstade nej till EMU i folkomröstning.

Fonden är också en extremt dålig affär för svenska skattebetalare, vi får tillbaka en bråkdel av de 150 miljarder som ska betalas in.

EU behöver öka de gröna investeringarna i unionen, men det vore mycket mer effektivt att öka utlåningen från investeringsbanken EIB, förändra dogmatiska regler som hindrar statsstöd och ändra EU:s riktlinjer för den ekonomiska politiken för att gynna investeringar.

Vänsterpartiet är det svenska parti som röstar för att reformerera EU:s ekonomiska politik.

Vänsterpartiet driver frågor om miniminivåer för bolagsskatter och att bekämpa skatteflykt inom EU och globalt. Men vi är inte för att EU med majoritetsbeslut ska kunna bestämma om våra skattenivåer. Ett sådant beslut vore ett enormt steg på vägen mot Europas förenta stater och skulle innebära att vi kan påtvingas högerpolitik och tappar kontrollen över välfärdens finansiering.

Euroländerna kan välja en sådan utveckling, men vi överger inte bestämmanderätten över svensk välfärd.

Jag tänker inte ägna valrörelsen åt en grälsjuk socialdemokrat.

EU står vid ett vägskäl. Vi måste besegra högern och extremhögern för att kunna minska klimatutsläppen, hävda löntagarnas rättigheter och försvara folkrätten såväl för ukrainare som för palestinier.

Valet handlar på inget vis om Sveriges medlemskap i EU. EU-valet ställer vänster mot höger, och jag tänker inte ägna valrörelsen åt en grälsjuk socialdemokrat som inte ens lärt sig namnet på de vänsterkandidater han angriper.

Ämnen i artikeln