Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi behöver en ny vision om ett annat samhälle

Kan vi göra det själva? – En film om ekonomisk demokrati visas på UR den 18 april.
Kan vi göra det själva? – En film om ekonomisk demokrati visas på UR den 18 april. Bild: Bild: Press

Dagens ETC

Om inte demokratins vänner erbjuder en tydlig vision, kommer demokratins fiender att verkställa sin, skriver dokumentärfilmaren Patrik Witkowsky.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Jag hade kunnat ägna denna text åt att klaga på Sveriges utveckling de senaste 30 åren. Den hade kunnat handla om hur storföretagen flyttat hundratusentals jobb utomlands, hur vi haft den snabbaste privatiseringen i den rika världen och likaså de snabbast växande inkomstklyftorna. Hur storbankerna i vår delar ut 45,6 miljarder medan det sker en rekordökning av antalet skuldsatta hos Kronofogden. Hur utslagningen från arbetslivet eskalerat och hur tillväxten i allt högre grad tillfaller dem som äger tillgångar, istället för de som arbetar (detta under parollen ”det ska löna sig att arbeta”). Hur ”policyprofessionella” infiltrerat de demokratiska organen och hur snurrdörrarna mellan Rosenbad och storkapitalet idag cirkulerar lika snabbt som de finansiella rouletthjul där våra pensionspengar ligger tätt intill som spelmarker.

Men många vet redan detta. Många äldre har sett det demokratiska Sverige rivas ned. Vi som är barn av 80-talet och 90-talet, födda till ekot av skotten på Sveavägen, har gjutits i formarna av demokratins avveckling. Demokratins utveckling har vi istället fått se på målningar och hört om i visorna – men vi vet inte varför det avbröts. Det har gjort många av oss cyniska och misstänksamma.

Problemet i dag är dock inte avsaknaden av nostalgi, det fanns mycket dumheter även i folkhemmet. Problemet är inte heller att Carola Lemne, top-dog på Svenskt Näringsliv, säger att svenska folket måste hitta ett sätt att se på de växande klyftorna ”som en resa” – och att ett sådant utlåtande tas på allvar. Problemet är att vår stora ledare på den så kallade vänsterkanten inte längre erbjuder några alternativa visioner. De har dragits med i ”realismen”, vad George Orwell en gång kallade ett kodord för oärlighet, där visioner bortom det rådande anses naivt och barnsligt. Inte ens när vi genomlidit, och fortfarande genomlider, det största ekonomiska sammanbrottet sedan 30-talet, har man föreslagit något annat än ”lite mindre” svångremspolitik.

Kanske ligger det i politikernas natur. Bertrand Russell, 1900-talets troligen främsta filosof, skrev att: ”Vetenskapsmännen anstränger sig för att göra det omöjliga möjligt, politikerna för att göra det möjliga omöjligt.”

Hur kunde vi då någonsin få 8 timmars arbetsdag och allmän rösträtt? Jo, på grund av att visioner om ett helt annat samhälle florerade bland massorna, visioner som ”åt alla lycka bär”. De rättslösa arbetarna vid förra sekelskiftet använde dessa visioner som råmaterial för att under hot och våld bygga sina egna organisationer. Dessa betraktades av den ”realistiska” högern som ”samhällsupplösningens makter” som, för att citera Sundsvalls sågverksherrar, spred ”samhällsomstörtande läror, vilka medföra följder som strider emot gudomlig och borgerlig lag”.

I dag behövs en ny stor vision, en vision som är lika stor som de potentiella katastrofer vi skymtar i horisonten. Därför har vi gjort filmen Kan vi göra det själva? – En film om ekonomisk demokrati. Det är lätt att rabbla studier om att demokratiska företag ökar produktiviteten, förbättrar välmåendet bland de arbetande, är mer långsiktiga, etcetera. Poängen är däremot en annan; att vi, likt våra mor- och farföräldrar, behöver skapa en vision som kan lysa upp vägen ut ur det rådande. Ett sådant ljus skapar engagemang. Se bara på Bernie Sanders, vars framgång möjliggjorts av Occupy-rörelsen, där ”orealistiska” tankar stod som spön i backen.

I vår film diskuteras ett konkret förslag till en annan ekonomi. En ekonomi där demokratin gör sitt inträde i arbetslivet. En vision den moderna liberalismens fader, John Stuart Mill, tänkte sig skulle ”läka den permanenta fejden mellan kapital och arbete” samt innebära ”omvandlingen av det mänskliga livet, från en konflikt mellan klasser som kämpar för motsatta intressen, till en vänskaplig tävlan i strävan efter det allmänna goda.”

Den redan citerade Russell skrev liknande att: ”Det kan inte finnas någon verklig frihet eller demokrati, förrän de människor som uträttar arbetet inom ett företag också kontrollerar dess ledning.”

Hans efterföljande uppmaning löd:

”En sådan värld är möjlig; den väntar endast på människor som vill skapa den.”

Om inte demokratins vänner erbjuder en tydlig vision, kommer demokratins fiender att verkställa sin. Inte med läderstövlar och tysk brytning, utan i en ny, välpaketerad och ”fräsch” form.

Fotnot: ”Kan vi göra det själva? – En film om ekonomisk demokrati”, som regisserats av Patrik Witkovsky, visas på UR den 18 april. Finns även att se på www.ekonomiskdemokrati.se. Den 16 mars hålls ett seminarium på ABF-huset i Stockholm med utgångspunkt i filmen.