Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi behöver en ny vargpolitik

Bild: Bild: Michael Probst/AP

Dagens ETC

Att de senaste årens beslut om licensjakt på varg har förklarats olaglig av domstol måste ses som ett politiskt misslyckande, skriver Emma Nohrén (MP), som nu kräver ett omtag när det gäller vargpolitiken.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att de senaste årens beslut om licensjakt på varg har förklarats olaglig av domstol måste ses som ett politiskt misslyckande, skriver Emma Nohrén (MP), som nu kräver ett omtag när det gäller vargpolitiken.

Den allmänna jakt på varg som pågått den senaste tiden har visat att förra regeringens reglerändringar inom rovdjurspolitiken inte är hållbara. Jakten har föregåtts av olika besked som gäller beroende på utfallet av olika rättsprocesser och tolkningar. Oordningen har förstärkt motsättningarna mellan olika viltvårdsintressen och skapat frustration bland de som deltagit i jakten. Vi måste vända denna utveckling.

De allra flesta som bor i Sverige har en positiv inställning till rovdjur. Så är det i både i städer och på landsbygd, även i län med fler rovdjur än andra. Det är en rimlig inställning eftersom de allra flesta värderar naturen högt och har en förståelse för att rovdjur har en naturlig roll i den svenska faunan. 

Tyvärr har delar av de senaste årens rovdjurspolitik bidragit till att förstärka intressekonflikter då den första hand tagit avstamp i jakten och hur många vargar som ska skjutas var och när. Bedömningen av vad som är ett långsiktigt livskraftigt bestånd av varg har gjorts av politiker istället för av expertmyndigheter och bred forskning.

I den fortsatta utformningen av rovdjurspolitiken bör en utgångspunkt vara att vargen och de andra rovdjur som finns i Sverige är en del av vår natur. Då vilt- och rovdjursförvaltningens fokus hittills legat på att förhindra att populationerna utrotas finns det mycket att lära kring vad effekterna av en mer livskraftig rovdjursstam innebär för den biologiska mångfalden och kring det ökade trycket på tamdjurhållning.

Miljöpartiet tar frågorna kring konflikter mellan rovdjur och rennäring, tamdjurshållning och hot mot husdjur på största allvar. Vi anser att mer resurser bör läggas på att förebygga viltangrepp och med ett ökat antal vargar är det naturligt att det bör bli lättare att få tillstånd för skyddsjakt. Vi vill öka ersättningarna och se till så att fler som vill får möjlighet att upprätta rovdjursstängsel. Att öka tryggheten för näringar och ägare av tamboskap i områden där det finns varg och andra rovdjur är en betydligt mer angelägen politik än att debattera rovdjurens vara eller icke vara. 

Det behöver också bli ordning och reda bland reglerna för vargförvaltningen. I längden är det ingen som gynnas av beslut med oklar rättslig status som tas fram och tillbaka i sista minuten. Turerna kring vargjakten i Värmland och Örebro är ett tydligt exempel på det. Först stoppades jakten med en dags varsel av förvaltningsrätten. Det är, oavsett åsikt om licensjakt på varg, inte ett acceptabelt förfarande för de personer som anpassat och planerat inför den jakt som aviserats tillåten. Kort därpå hävde kammarrätten beslutet varpå EU-kommissionen inte var sen med att kritisera den jakt som pågår.

Att de senaste årens beslut om licensjakt på varg har förklarats olaglig av domstol måste ses som ett politiskt misslyckande. Miljöpartiet vill därför att det tas ett omtag i vargpolitiken som sätter fokus på biologisk mångfald, att rovdjursstammen har långsiktigt livskraftiga bestånd samt skydd för tamboskap och husdjur.