Hoppa till innehållet

Demokrati

Debatt: Vi är under attack från extremisterna

SFI elever i klassrummet på Österlens folkhögskola Tomelilla. Majoriteten av eleverna har flytt krigets Ukraina.

SFI elever i klassrummet på Österlens folkhögskola Tomelilla. Majoriteten av eleverna har flytt krigets Ukraina.

Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Sverige kan inte låta extremistiska krafter diktera villkoren för folkbildningen och civilsamhället. Vi måste därför agera nu för att skydda organisationer, folkhögskolor, personal och deltagare. Det skriver Anneli Dahlqvist, rektor på Bona folkhögskola.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Civilsamhället är fundament i vår demokrati. Folkhögskolor, frivilliga organisationer och föreningar spelar en avgörande roll i att skapa ett öppet, inkluderande och kunskapsdrivet samhälle. Här får människor möjlighet att utvecklas, delta i det demokratiska samtalet och bidra till samhällsutvecklingen. Men dessa verksamheter utsätts allt oftare för hot, hat och påverkanskampanjer. Syftet är tydligt: att skrämma deltagare och personal samt underminera civilsamhällets demokratiska uppdrag.

När det gäller folkhögskolor sker hoten både digitalt och fysiskt, och konsekvenserna är allvarliga. Rädsla sprider sig, personal och deltagare tvingas hantera svåra situationer på egen hand, och civilsamhället blir en alltmer utsatt arena för antidemokratiska krafter.

 Ett akut behov av att bygga upp en samordnad stödstruktur. 

Till skillnad från andra skolformer har folkhögskolor och civilsamhällets organisationer inget skydd eller stödsystem. Skolor inom det offentliga utbildningssystemet lyder till exempel under myndigheter, vilket innebär att de har tillgång till etablerade strukturer för krishantering, resurser och stöd. Folkhögskolor och andra civilsamhällsorganisationer tvingas istället hantera hot och trakasserier på egen hand, där erfarenheter ibland kan delas och där man ibland varnar varandra. Men mer än så är det inte. Detta är ohållbart.

Med den samhällsutveckling vi ser idag finns ett akut behov av att bygga upp en samordnad stödstruktur. Organisationer som Expo erbjuder viss utbildning och rådgivning, men det behövs mer: en långsiktig, koordinerad insats med en robust struktur för samordnat stöd - för hela civilsamhället.

Vi kan inte låta extremistiska krafter diktera villkoren för folkbildningen och civilsamhället. Vi måste agera nu för att skydda organisationer, folkhögskolor, personal och deltagare. Genom att skapa en samordnad stödstruktur kan vi rusta civilsamhället för att stå emot hot och påverkanskampanjer – och fortsätta det viktiga arbetet att utbilda, inkludera och försvara demokratin.

Detta behövs nu:

• En central stödfunktion för att ge organisationer,  folkhögskolor, föreningar med flera rådgivning och praktiskt stöd, både förebyggande och vid hotfulla situationer eller händelser.


• Handlingsplaner och utbildningar i samverkan med relevanta aktörer för att identifiera, analysera och hantera extremistisk påverkan.


• Säkerhetsrutiner och krishantering – checklistor och vägledning för hur organisationer ska agera vid hot och trakasserier.


• Digitalt självförsvar – strategier för att hantera hatkampanjer online och skydda personal och deltagare.


• Utbildningsinsatser för personal, volontärer och deltagare om extremistiska metoder och bemötande av intolerans.


• Psykosocialt stöd för att hjälpa dem som utsatts för hot och trakasserier.


• Juridisk rådgivning i rättigheter och skyldigheter, anmälningsprocesser och rättsprocesser.  


• Nätverk för erfarenhetsutbyte mellan organisationer, folkhögskolor, föreningar med flera för att varna varandra och skapa en enad front mot påverkansförsök.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.