Opinion
Debatt: Verkligheten bakom fulhandelsavtalet mörkas
Dagens ETC
Genom vackra formuleringar döljs innebörden av "fulhandelsavtalet" TTIP. Men du kan fortfarande stoppa det, skriver Alexandra Davidsson, tillförordnad generalsekreterare på Föreningen Medveten KonsumtionDet är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Frihandelsavtal. Ett fint ord som gömmer en skrämmande sanning. TTIP (Transatlantic trade investment partership) kallas rättmätigen för "det transatlantiska fulhandelsavtalet". Jag finner det ytterst intressant att mainstreammedia varken rapporterar eller ens ifrågasätter innebörden av detta avtal. Ett avtal som i skrivande stund förhandlas bakom stängda dörrar i EU-kommissionen, och som dessutom hemligstämplats i 30 år framöver. Ett avtal Sverige inte kan dra sig ur då vi ingår i det som en del av EU.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vi konsumenter har stor makt att påverka beslutsfattare, företag och lokala butiker genom att göra aktiva val. Medveten Konsumtion jobbar utan pekpinnar, och försöker snarare verka för att inspirera till att göra schyssta och hållbara val. Alltifrån att ägodela, hemmaodla, välja ekologiskt till att ställa frågor om innehållet och leverantörskedjan på produkten man tänkt konsumera till återförsäljarna. Men detta fulhandelsavtal kan sätta stopp för detta. Vår frihet att välja. En så självklar sak som att kunna göra ett medvetet val av det du konsumerar kan vara som bortblåst i framtiden.
Med TTIP följer nämligen ISDS (Investor-State Dispute Settlement), en särskild domstol som står över EU:s och enskilda länders lagar, där företag kan stämma länder på mångmiljonbelopp för att de "förlorat vinst" på något. Till exempel på grund av en införd lag om hur mycket kemikalier det får finnas i våra kläder, arbetsvillkor eller en grundläggande rättighet de flesta av oss tar för givet; demonstrationer mot företag man vill förändra. Det som dessa storföretag kan tänkas hävda resulterat i en förlorad vinst. Med andra ord är det ett fullkomligt hot mot vår demokrati.
Till följd av ovanstående och hur konsumtionssamhället ser ut i dag undrar jag – vilken vinst då? Man hör storbolagen och dess sympatisörer argumentera att en viss försäkring behövs genom uppfyllda villkor för att utländska och inhemska bolag ska våga investera. Argument om att "de skapar jobb och ekonomisk utveckling". Men till vilken verklig kostnad då? Hur mycket betalar man egentligen i löner för den billiga arbetskraften? Människorättsjuristen Parul Sharma påpekade till exempel i sitt sommarprat i P1 att företagens CSR (samhällsansvar, reds. anm.) och hållbarhetsarbete inte efterlevs.
Leverantörer signerar ett papper vars innebörd oftast inte följs upp. Man bryr sig inte om liven man förstör. Bönder blir intvingade i ett evigt skuldslaveri av till exempel Monsanto. Det multinationella företaget kräver liv till följd av låga löner, monopol på GMO-produkter och en kemikalieförgiftning som också dödar vår jord. Sedan hävdar samma och liknande storbolag att man antingen inte har ekonomiska resurser för att kontrollera leverantörskedjan, att man inte har kunskap eller att det inte prioriteras. Eller så hemligstämplas det. Så vart går denna vinst egentligen, vem får kapitalet? Och hur kan detta värderas högre än människors liv och värdighet, vår demokrati och vår jords överlevnad?
Man har länge sagt att media är vår tredje statsmakt, jag skulle vilja hävda att media fungerar som vår första statsmakt. Och egentligen är jag inte alls förvånad över att mainstreammedia knappt tagit upp innebörden av avtalet, eller ens ifrågasätter att det sker utan en öppen debatt– för vem är det egentligen som äger mainstreammedia? Jo, högst upp i leden kan vi oftast finna multinationella storföretag.
Vi på Medveten Konsumtion vet att vi alla besitter en makt som dessa lobbyister skräms av, och därför målas oppositionen upp som aktivister och idealister. Vi uppmuntrar till att göra medvetna val, och för att kunna fortsätta med det måste du i denna fråga också agera. Lita inte på att någon annan ser till att detta fulhandelsavtal inte går igenom. Mainstreammedia, där de flesta av oss inhämtar information, mörkar verkligheten bakom dessa avtal. Kanske på grund av okunskap, kanske av ignorans. Oavsett så vidmakthåller man hemlighetsmakeriet genom att inte använda en journalists vackraste vapen: Ifrågasättandet och att sätta debatten på agendan. Din underskrift behövs. Ditt agerande i dag är avgörande. Gå in på www.stoppattip.se och skriv under nu.
Vill du göra ännu mer för att stoppa TTIP och dess systeravtal CETA (Comprehensive trade and economic agreement) i Kanada? Skicka då frågor om dessa avtal till EU-kommissionärer. Inte nödvändigtvis för att du vill ha ett svar, utan som ett starkt signalement att du är medveten om vad som sker och att du finner det oacceptabelt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.