Opinion
Debatt: Verkligheten är sällan svart eller vit
Dagens ETC
Frilansjournalisten Padma Schrewelius anser att Roya Hakimnia, i artikeln ”Att vara emot sexköp är inte att hata prostituerade” (Dagens ETC 4/4) har förvanskat delar av hennes artikel utan att ange referens. ”Det är sådant här som hindrar sexarbetare att också kunna berätta om det som de uppleversom dåligt, för det snedvrids och används emot dem”, skriver hon.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I syfte att lyssna till sexarbetarnas egna röster, så som enligt Roya Hakimnia de ”extremliberala” säger att vi ska göra, stjäl hon tolkningsutrymmet från tre sexarbetare i min artikel ”Jävlar, vad jag är feminist!”, utan att ange källan.
Så här säger några av mina intervjupersoner om Roya Hakimnias tolkning:
Emma: ”Hon har feltolkat mig och lyft fram det sämsta i min berättelse. Jag började inte sälja sex för att jag mådde dåligt, även om jag mådde lite dåligt under perioden jag gick på gatan.”
Vid en närmare koll ser man att tiden som Emma mådde dåligt syftar just till när hon sålde sex på gatan vilket skedde under ett halvår av totalt åtta år som hon har sålt sex. Det står inte att hon mådde dåligt specifikt av att sälja sex, utan över var hon befann sig i livet under den perioden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Veronica: ”Jag tycker att hon framställer mig helt fel. Jag började som sexarbetare p.g.a. skulder, men det var inte därför jag fortsatte. Skulderna var lite min biljett in i den världen vilket jag typ är tacksam för. Dessutom sa jag aldrig någonsin att jag skulle ha haft ”stora” skulder. De som läser hennes artikel men inte har läst reportaget påverkas felaktigt då hon framställer mig på ett lite orättvist sätt.”
Precis som Veronica säger skrev jag tydligt i artikeln att hon hade skulder när hon började, men att sälja sex snabbt löste de skulderna och att Veronica fortsatte av andra skäl.
Att personer som förmodligen har extremt lite kontakt med sexarbetare tar till de maktmedel de kan, till och med lögner, för att få igenom sina argument är allvarligt. Verkligheten är sällan svart eller vit. Det är sådant här som hindrar sexarbetare från att också kunna berätta om det som de upplever som dåligt, för det snedvrids och används emot dem. Det är det sista vi behöver i den här infekterade debatten.