ETC Göteborg
Debatt: Vem vill bli fattigpensionär?
ETC Göteborg
Du som är ung i dag, vill du bli fattigpensionär? Kanske har du ännu inte tänkt så mycket på din pension, men just nu står vi vid ett vägskäl på svensk arbetsmarknad. De som är unga i dag riskerar att bli fattigpensionärer på grund av det ställningstagande som delar av Svenskt näringsliv, med Almega i spetsen, har gjort i årets avtalsrörelse. Rent konkret innebär det att två personer som sitter bredvid varandra på samma arbetsplats med samma lön, får helt olika pensioner.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Det tycker vi i Unionen inte är okej, och vi kommer att driva frågan hårt i årets avtalsrörelse. Det är tydligt för oss att det här kan bli en konfliktfråga, med tanke på arbetsgivarnas inställning.
Det nuvarande systemet med allmän pension i kombination med tjänstepension kommer inte att vara tillräckligt att leva på, i alla fall inte för er som är unga nu och har många år kvar i arbetslivet. Samtidigt vet vi att många medlemmar i Unionen vill jobba längre än i dag, medan andra vare sig vill eller orkar jobba ens till dagens pensionsålder. Vår lösning är flexpension – ett extra tillskott till tjänstepensionen och ett flexibelt avslut på arbetslivet. Den ger en möjlighet för arbetsgivaren att behålla kompetens och en möjlighet för individen att gå ner i tid successivt och fortsätta ha kul på jobbet även när kroppen inte orkar med heltid.
Det är tack vare fackföreningsrörelsens arbete och kollektivavtalen som vi har de förmåner vi har i dag på svensk arbetsmarknad. Tack vare kollektivavtalet får du årliga lönerevisioner och försäkringar, föräldralön, sjuklön och övertidsersättning. Även sådant som nu är lag i Sverige, som fem semesterveckor, var från början ett fackligt krav. Fackföreningarna har hela tiden spelat en viktig roll för att ta hand om medlemmarnas intressen i arbetslivet och efteråt. Med flexpensionen bygger vi på pensionssystemet där den allmänna pensionen brister.
Unionen tar alltså ansvar för en av vår tids stora samhällsutmaningar. Det gör även de flesta seriösa arbetsgivare. Men inte arbetsgivarorganisationen Almega. Det är på grund av detta som två personer som jobbar sida vid sida kommer att få helt olika förutsättningar när de blir äldre. Almega är den arbetsgivarorganisation som bland annat bemanningsföretag och callcenterföretag är med i. Det här gäller alltså till exempel dig som börjar ditt första jobb på ett callcenter i Sverige i dag, eller som har en bemanninganställning. Almega vill helt enkelt inte gå med på flexpension. De tycker att någon annan kan fixa framtidens pensioner.
Vi undrar vem? Den statliga pensionen gör oss till fattigpensionärer om den är det enda vi har. De pensionsavsättningar som finns inom kollektivavtalen är bra, men räcker inte. De privata pensioner som både företag och individer kan teckna har generellt sett mycket högre avgifter och blir inte en lika bra affär som de som vi förhandlar fram gemensamt i kollektivavtalen.
Vi i Unionen står fast vid kravet på flexpension. Så Almega, hur tänker ni att vi alla – och särskilt då de som är under 30 eller 40 år i dag – någonsin ska ha råd att gå i pension?