Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Värna hälsan för unga asylsökande!

Bild: Bild: Maja Suslin / TT

Dagens ETC

Asylsökande och framför allt ensamkommande unga lider av psykisk ohälsa i större utsträckning än någonsin. Traumatiska upplevelser under flykten är dock inte det enda problemet. Vår långsamma och ofta plågsamma mottagningssystem bär en stor del av ansvaret.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Psykiska sjukdomar som PTSD, depressioner och andra stressjukdomar är mycket vanligt bland flyktingar. Ungefär var fjärde flykting asylsökande uppvisar symtom på psykisk ohälsa och cirka 30 procent av flyktingar från Syrien, visade tecken på posttraumatisk stress i en undersökning från Röda Korsets högskola.

Anledningen till de höga sjuktalen bland flyktingar har till stor del att göra med traumatiska upplevelser och utdragen stress som många tar sig igenom under sin flykt. Det är självklart att alla borde få det stöd och den sjukvård de behöver när de kommer hit. Tyvärr brister vi detta avseende.

Men än värre är att det svenska asylsystemet i sig också skapar mycket psykisk ohälsa. Och värst drabbade är de unga ensamkommande som kommit till Sverige sedan 2015.

I och med den tillfälliga lagen har ensamkommandes situation blivit så otrygg och asylprocessen så utdragen att ett helt oacceptabelt stort antal av de unga som väntar på beslut försöker ta sitt liv.

En fjärdedel av de ensamkommande som fortfarande väntar på beslut från Migrationsverket eller som har fått avslag har försökt ta sitt liv och över hälften har självmordstankar, enligt en rapport från Blanc Spot Projects. Detta är den mest suicidala grupp man observerat globalt, enligt Ellenore Mittendorfer-Rutz från Karolinska Institutet.

Det är skamligt i ett land som vårt!

Ensamkommande barns och ungas situation är ett storslaget misslyckande från det svenska samhällets sida. I stället för att göra allt för att säkra dessa utsatta individers hälsa och välstånd har de blivit till politiskt slagträ i en symbolpolitisk debatt om hur Sverige ska ställa sig till invandring. Gång efter annan har vi sett hur den här gruppens rättigheter och intressen har utmanats av såväl Moderater som Sverigedemokrater som alltid väljer att misstro gruppens intentioner i stället för att söka lösningar på problemen de har rakt framför näsan.

För oss gröna handlar det om medmänsklighet. Sedan den tillfälliga lagen har vi kämpat för att bryta upp lagens mest skadliga komponenter. Nu har Miljöpartiet efter hårda strider drivit igenom ensamkommandelagen som gör att cirka 9 000 fler får en till chans att stanna i Sverige. Det är 9 000 individer med klasskompisar, familj och framtidsdrömmar som kan slippa oroa sig över att skickas till Afghanistan. I stället kan de fokusera på språket, på skolan och på sin framtid här med oss.

Det är en bra början, men långt ifrån bra nog. Barn måste återfå rätten att leva med sina syskon och föräldrar. Den smärta och oro som separationen från sin familj innebär är inhuman att utsätta ett barn för. Familjeåterföreningen måste återinföras. Det går vi till val på!

Att förebygga psykisk ohälsa genom ett snabbt och säkert asylsystem kan lösa mycket, men inte allt. I dag är det få asylsökande som får psykisk vård. Vi har inte tillräckligt mycket traumautbildad vårdpersonal och i de flesta delarna av landet har de inte ens rätt till psykisk vård innan de fått uppehållstillstånd. Sverige måste utöka sin kapacitet att ge psykisk vård till asylsökande och vi måste kunna ge denna vård så fort de kommer till Sverige. Det skulle påskynda etableringen avsevärt, men framför allt handlar det om medmänsklighet!