Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Varför tar inte friluftsbranschen sitt ansvar?

”’I dag tillförs fluorkarboner, PFAS, för att göra friluftskläder och utrustning vatten- och smutsavstötande. [...] Fluorkarboner blir kvar i kretsloppet under väldigt lång tid och når människor och djur via vatten, mat och vind”, skriver Annika Jacobson.
”’I dag tillförs fluorkarboner, PFAS, för att göra friluftskläder och utrustning vatten- och smutsavstötande. [...] Fluorkarboner blir kvar i kretsloppet under väldigt lång tid och når människor och djur via vatten, mat och vind”, skriver Annika Jacobson.

Dagens ETC

Friluftsföretagen säljer produkter till människor som bryr sig om naturen och framtida generationer, men dess tillverkning är en tickande miljöbomb, skriver Annika Jacobson, Greenpeace.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nu är det sportlov och många ger sig ut för att njuta av naturen. Greenpeace har nu en kampanj för att få bort skadliga kemikalier ur just friluftsprodukter – kemikalier som kan skada våra hormon- och immunsystem, hämma reproduktion och där vissa har kopplats till cancer. 

Svenska Haglöfs är ett av de märken vi uppmanar att fasa ut skadliga kemikalier.

I dag tillförs fluorkarboner, PFAS, för att göra friluftskläder och utrustning vatten- och smutsavstötande. Det är ofta produkter som marknadsförs som extra funktionsdugliga och för att passa tuff väderlek.

Fluorkarboner blir kvar i kretsloppet under väldigt lång tid och når människor och djur via vatten, mat och vind. De tillförs vid tillverkning och sprids då och när plaggen tvättas och används.

Men det finns alternativ och kläder som tål tuffa utmaningar. Den professionella klättrare David Bacci besteg nyligen en av världens svåraste bergstoppar, Cerro Torre i Patagonien, helt utan PFAS.

Vi tycker att det är viktigt att just friluftsbranschen tar sitt ansvar för en hållbar framtid. Företagen säljer produkter till människor som gillar friluftsliv, som bryr sig om naturen och framtida generationer, men dess tillverkning är en tickande miljöbomb.

Tidigare har vi bett modebranschen fasa ut, och företag som H&M, Adidas och Zara har lyssnat på sina kunder och har redan, eller ska snart fasa ut PFAS. Nyligen beslöt 20 företag i det stora textildistriktet Prato i Italien att fasa ut alla skadliga kemikalier till 2020.

Förra året testade testade vi förekomsten av fluorkarboner på några av de mest avlägsna plaster i världen, i de schweziska alperna, Treriksröset, Italien, Kina, Ryssland, Slovakien och Chile och Turkiet. På samtliga platser fann vi dessa kemikalier.  

Vi har också utfört 40 stickprover av friluftsprodukter från 11 ledande friluftsmärken som våra supporters runt om hela världen fick välja ut.

Några av de testade märkena är The North Face, Haglöfs, Mammut, Norrøna, Patagonia, Colombia, Vaude. Nio av tio av de testade produkterna innehöll skadliga fluorkarboner.

Haglöfs var ett av dessa märken, tre av deras fyra testade produkter innehöll PFAS, och en känga hade dessutom höga halter av den giftiga PFOA.

Haglöfs är ett internationellt outdoor-företag som är mycket välkänt och omtyckt. Våra supporters gillar Haglöfs och har många frågor om när de tänker fasa ut.

I fredags hälsade vi på deras kontor och överlämnade en lång lista med tusentals namn på människor som vill att de snarast slutar med skadliga fluorkarboner.

Flera andra outdoor-märken, i Norden och utanför, ligger före Haglöfs vad gäller att fasa ut PFAS och vissa är nu helt PFAS-fria eller på väg att bli det. Vi uppmanar alla friluftsmärken som inte gjort det att fasa ut skadliga kemikalier.

Vi vill njuta av vår natur utan att bidra till att den förorenas.