Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Debatt: Varför har vi patientavgifter?

”Ett helt avskaffande av patientavgifter innebär dels ett intäktsbortfall på cirka 300 miljoner kronor för landstinget och dels en risk att patienter söker till en högre vårdnivå än nödvändigt”, skriver Sören Bergqvist.
”Ett helt avskaffande av patientavgifter innebär dels ett intäktsbortfall på cirka 300 miljoner kronor för landstinget och dels en risk att patienter söker till en högre vårdnivå än nödvändigt”, skriver Sören Bergqvist. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

ETC Uppsala

Vi vill ha en bred genomgång och diskussion om syftet med patientavgifter.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

Dagens patientavgifter är en produkt från långt tillbaka i tiden och som i princip räknas upp vart fjärde år. Ibland görs större förändringar, till exempel införde den tidigare borgerliga majoriteten avgifter för barn och ungdom men som nu är borttagna. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det finns ingen närmare analys av vilken betydelse patientavgifterna har för såväl patienter som för landstinget. Det finns en stark tro att avgiftens storlek kan styra patienter till önskvärd vårdnivå, det är en högre avgift för att besöka akuten och lägre avgift för besök på vårdcentralen. Det finns ingen som riktigt vet om och i så fall hur mycket detta styr patienternas val. Det man vet är att det finns personer som avstår från att söka vård eller att delta i förebyggande kontroller på grund av avgiften. Just därför har Vänsterpartiet drivit och fått regeringens gehör för att mammografi ska vara avgiftsfritt. Detsamma gäller också för de som är äldre än 85 år. Landstinget har också avskaffat avgiften för cellprovstagning för livmodercancer.

Vänsterpartiet i landstinget har lämnat in en motion med begäran om en översyn av hela systemet med patientavgifter. Vi vill ha en bred genomgång och diskussion om syftet med patientavgifter, om hur strukturen ska se ut och även om nivåerna på patientavgifterna. Vänsterpartiets principiella uppfattning är att patientavgifter inte ska vara avgörande för vårdens finansiering och inte heller ligga på nivåer som gör att några avstår från att söka vård eller genomgå nödvändig vård. Vänsterpartiet har i sitt hälso- och sjukvårdspolitiska program inskrivet att besök i primärvården ska vara avgiftsfria. Men vi är beredda att föra en förutsättningslös diskussion. Ett helt avskaffande av patientavgifter innebär dels ett intäktsbortfall på cirka 300 miljoner kronor för landstinget och dels en risk att patienter söker till en högre vårdnivå än nödvändigt. Det behövs mer kunskap om och hur avgifter styr patienterna. Vissa landsting har infört enhetliga avgifter i hela vården, vilka är erfarenheterna av det? Om vissa förebyggande hälsokontroller nu är avgiftsfria, borde då inte alla sådana hälsokontroller vara det? Ska den nära och basala vården vara avgiftsfri? Eller kanske ska det vara tvärtom att när man behöver den specialiserade vården ska man inte behöva betala avgifter?

Frågorna är många men svaren få. Vi hoppas få gehör för motionen och därmed få till stånd en diskussion och slutligen ett förslag som bygger på kunskap och som har ett uttalat syfte.

Ämnen i artikeln