Opinion
Debatt: Varför vill regeringen straffa företag med schysta villkor?
Dagens ETC
Det är skamligt att det svenska EU-ordförandeskapet inte vill gynna företag som vill se till att människor får drägliga arbetsvillkor och leva upp till klimatmålen, skriver Malin Björk (V).
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Idag är det mycket enklare och billigare att köpa produkter som tillverkats under dåliga arbetsförhållanden och som skadar miljö och klimat än att köpa varor som tillverkats under schyssta arbetsförhållanden och som har ingen eller liten miljöpåverkan. Så borde det naturligtvis inte vara. Normen måste självklart vara att de varor som finns att köpa i våra samhällen är socialt och ekologiskt hållbara.
Inom EU arbetas det just nu på en lagstiftning om företagsansvar och due diligence som kan styra utvecklingen åt rätt håll. Men då gäller det att EU-kommissionens ursprungsförslag förbättras och att alla försök att försämra lagen stoppas.
Tyvärr hör den svenska regeringen till en av de aktörer som vill försvaga lagen. Sverige vill till exempel ta bort det civilrättsliga ansvaret för företag. Det skulle innebära att företag som bryter mot lagen inte kan hållas juridiskt ansvariga. Det skulle göra lagen nästan helt meningslös.
I kommissionens förslag omfattas också bara de riktigt stora företagen, det vill säga bara en procent att alla företag. Det är orimligt. Att ta ansvar för arbetsvillkor, klimat och miljö kan inte vara något som bara en procent av EU:s företag ska ägna sig åt. Självklart måste vi kräva det av alla företag.
Idag har vi en situation där avsaknaden av anpassade lagar fungerar som en uppmaning till företagen att fortsätta producera under dåliga förhållanden, för det kostar bara en massa pengar att ta socialt och miljömässigt ansvar. Det missgynnar alla aktörer som faktiskt försöker göra rätt för sig.
Förra veckan röstade EU-parlamentets miljöutskott igenom en rad förbättringar av lagförslaget. Vi i vänstern kommer att fortsätta göra allt vi kan för att vi ska få på plats ett så skarpt lagförslag som möjligt, även i nästa instanser i EU:s lagstiftningsprocess. Det är skamligt att det svenska EU-ordförandeskapet motverkar detta och istället vill straffa företag som vill se till att människor får drägliga arbetsvillkor och leva upp till klimatmålen.
Den svenska regeringen kallar alla krav att leva upp till FN:s och ILO:s definitioner av schysta arbetsvillkor för ”en administrativ börda” som företagen inte mäktar med. Men precis som vi har nationella lagar om arbetsmiljö och miljöpåverkan måste vi självklart se till att även produktion som förläggs utanför våra gränser sker under schyssta villkor.