Vård
Debatt: Varför utrotar vi inte kvinnosjukdomen?
”I dag känner knappt några män till att de bör – och kan – vaccinera sig med Gardasil 9, bland annat för att minska spridningen av HPV som orsakar livmoderhalscancer och andra cancertyper”, skriver debattörerna.
Dagens ETC
Tänk er om det hade varit tvärtom. Att en manlig cancertyp bärs av kvinnor och kan utrotas via ökad vaccinationsgrad. Tror ni inte att majoriteten av landets kvinnor hade vaccinerats i så fall?
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Sverige har möjligheten att utrota livmoderhalscancer genom att öka vaccinationsgraden och begränsa spridningen av HPV. Ett virus som både män och kvinnor kan bära på, men livmoderhalscancer som är den vanligaste HPV-relaterade cancertypen kan endast utvecklas hos livmoderbärare.
Tänk er om det hade varit tvärtom. Att en manlig cancertyp bärs av kvinnor och kan utrotas via ökad vaccinationsgrad. Tror ni inte att majoriteten av landets kvinnor hade vaccinerats i så fall?
Vaccinationsprogrammet för unga kvinnor startade 2012 med vaccinet Gardasil. Vaccinet har sedan uppdaterats till att skydda mot nio stycken HPV-varianter, istället för tidigare bara fyra varianter och benämns nu Gardasil 9 och är det vaccin som ges istället sedan 2019. Båda vaccinerna skyddar alla mot HPV-typerna 16 och 18, som orsakar ungefär 70 procent av all livmoderhalscancer, men det uppdaterade vaccinet som yngre åldrar fått ger ett bredare skydd som inkluderar över 90 procent av all HPV-smitta. Från 2020 inkluderas även pojkar födda 2009 eller senare i vaccinationsprogrammet. Däremot finns det ingen allmänt känd uppsamling för män/pojkar födda före 2009.
Vid 23 års ålder kallas landets kvinnor till cellprov, många med den felaktiga tron att de är fullt vaccinerade, många saknar kunskapen att det finns vaccin med ännu bättre skydd att tillgå. Den åldersgrupp som kallas till screening och rekommenderas att ta vaccinet kan ta det. Dock får denna åldersgrupp bekosta vaccinet, som oftast kostar uppemot 2 500 kronor, beroende på vårdgivare, själv. För många kan denna summa vara en bagatell, men det är ännu en kostnad som slår mot den generation som förutspås bli den första som får det ekonomiskt sämre och har vuxit upp under kostnadskris och en misskött bostadsmarknad.
Idag känner knappt några män till att de bör – och kan – vaccinera sig med Gardasil 9, bland annat för att minska spridningen av HPV som orsakar livmoderhalscancer och andra cancertyper. Sverige bör utöka insatsen och möjliggöra vaccinering för alla som saknar skydd.
Halva landets befolkning förtjänar bättre.
Forskning visar att livmoderhalscancer kan utrotas om vaccinets täckningsgrad ökar i befolkningen. Vaccinationen bör utvidgas och inkludera stora arbetsplatser och stora lärosäten, gallerior eller annan lättillgänglig plats, samt inte bara vara avgiftsfritt för kvinnor födda 1995-1999. Det är svårt att föreställa sig att hanteringen hade varit lika slapp om det gällde en "manlig" cancerform.
Idag är det mycket sjukvårdsresurser som går till cellprovsscreening. Inte minst då många kvinnor behöver ta om proverna många gånger eftersom preventivmedel gör att den låga östrogenproduktionen ger ogiltiga provsvar och därför behöver återkomma flera gånger för att den antagna kunskapen om att man kan behöva fylla på med östrogenpreparat inte finns. Både östrogenpreparat för att testet ska vara analyserbart samt vaccinet är något denna åldersgrupp som unga kvinnor får stå för själva.
Sverige ska vara ett jämställt land, men frågan är ifall vaccinationsprogrammet för HPV är jämställt. Halva landets befolkning förtjänar bättre. Istället för att sänka skatten för det allra rikaste kan vi utrota livmoderhalscancer, i sin tur hade det besparat samhällets gemensamma sjukvårdsresurser och därmed skattemedel på sikt. En klart bättre och mer jämställd prioritering!
Göteborgs socialdemokrater håller med då förslaget: att verkar för att utrota Livmoderhalscancer genom att utöka vaccinationsgraden för Gardasil 9, för både kvinnor och män, gick igenom under helgen. Det är på tiden att vi utrotar kvinnosjukdomen när vi kan!
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.