Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Varannan tjänsteman läser jobbmejlen på fritiden

Bild: Janerik Hermansson/TT

Dagens ETC

Västsvenska tjänstemän tillhör de som kollar mejlen mest i hela landet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hälften av tjänstemännen i Västsverige kollar jobbmejlen när de är lediga. Det visar en ny undersökning som fackförbundet Unionen har gjort. Men det finns en baksida med att ständigt vara nåbar.
Dagens arbetsliv är för många flexibelt, med möjlighet att arbeta utanför kontoret och vid olika tidpunkter. Vi kan lätt läsa och svara på e-post i mobilen och är tillgängliga i stort sett var och när som helst.

En Novusundersökning som fackförbundet Unionen har gjort visar att 48 procent av tjänstemännen i Västra Götaland läser sina jobbmejl på fritiden, när de egentligen borde vara lediga.

Västsvenska tjänstemän tillhör de som kollar mejlen mest i hela landet, vi hamnar på plats tre, före både Stockholm och rikssnittet.
På frågan varför man kollar jobbmejlen, svarar 72 procent att de vill få kontroll över sin arbetssituation. Känslan att vilja ha koll på vad som händer är lätt att förstå, dessutom kan det ibland vara en fördel att kunna gå hem från arbetet tidigare och sedan jobba i kapp på kvällen.

Mobilen underlättar tillvaron på många sätt, men den innebär också att gränsen mellan jobb och fritid har blivit alltmer flytande. Det är ett problem. Att vara ständigt uppkopplad och nåbar kan vara en stressfaktor, även om det kanske inte känns så i stunden. Studier har visat att oplanerat arbete utanför avtalad arbetstid kan leda till hälsoproblem. Dessutom försämras koncentrationsförmågan av ständiga avbrott.

Visst känns det effektivt att kolla jobbmejlen på spårvagnen, i soffan eller i kön i mataffären. Men den känslan av effektivitet kan lätt bli en illusion. Om hjärnan ska fungera optimalt behöver den också optimal vila. När hjärnan får tid att vila från alla intryck får den även tid att sortera alla de intryck den redan fått, något som är en förutsättning för problemlösning och kreativitet. Därför är det viktigt att koppla av helt och inte ständigt stå i stand by-läge.

Därför spelar arbetstiden en stor roll för människors hälsa. Vårt välbefinnande påverkas av när på dygnet vi arbetar, hur länge och vilket inflytande vi har på vår arbetstid. Därför behöver vi tid för återhämtning och en bra balans mellan jobb och fritid. Om arbetet kräver att man läser e-post även på fritiden kan det dessutom vara ett tecken på att arbetsbelastningen är för hög.

Vem är det då som förväntar sig att vi ska läsa jobbmejlen på fritiden? Svaren i undersökningen visar att det inte alltid är arbetsgivaren som ställer detta som krav. Istället är det ofta den anställde själv som väljer att göra det för att hinna med sina arbetsuppgifter och för att få kontroll över sin arbetssituation.

Tillgänglighet är en del av den psykosociala arbetsmiljön och det är arbetsgivarens ansvar att sätta tydliga gränser för om och när den anställde förväntas vara tillgänglig utanför arbetstid. Det bästa sättet för en arbetsgivare att visa vad som faktiskt gäller är att ta fram en tydlig mobil- och e-postpolicy där det framgår om och när en anställd förväntas vara tillgänglig.

Det är viktigt att arbetsgivaren funderar på vilken kultur som råder på arbetsplatsen. Förväntas man vara ständigt nåbar? Jobbar medarbetare långa dagar? Föregår cheferna med gott exempel?
 
Med en tydlig policy minskar risken för stress och ökar möjligheten för ett hållbart arbetsliv. Det är alla betjänta av, såväl arbetsgivare som anställda.

Det är oroväckande att hälften av de västsvenska tjänstemännen kollar jobbmejlen när de egentligen ska vara lediga. Därför måste vi tillsammans ta tag i den här frågan. För det är inte rimligt att arbetet stjäl så mycket av vår fritid.

Ämnen i artikeln