Opinion
Debatt: Var håller egentligen bostadsministern hus?
Det ekonomiska läget har fått bostadsbyggandet att tvärbromsa. Men sakförhållandena på bostadsmarknaden har inte förändrats av de kärvare tiderna. Det finns fortfarande fler människor som söker bostad än antalet bostäder som finns att tillgå, skriver debattörerna och kräver att bostadsminister Andreas Carlson (KD) agerar.
Dagens ETC
Den ekonomiska situationen har fått byggbranschen att helt dra i handbromsen och bostadsbristen riskerar att ytterligare förvärras i lågkonjunkturen.
Boverket, byggbranschen, Hyresgästföreningen och många fler varnar för utvecklingen, men från regeringens sida är det knäpptyst. Det skriver företrädare för Vänsterpartiet.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Bostadsbristen i Sverige är ett av våra största samhällsproblem. Boverkets översyn för 2022 visar att 70 procent av kommunerna rapporterar ett underskott på bostäder. Andelen av befolkningen som bor i en kommun med bostadsbrist är ännu högre, hela 87 procent. I bostadsbristens Sverige tvingas barnfamiljer tränga ihop sig i alldeles för små lägenheter och unga vuxna står otåligt och stampar i föräldrarnas hem i väntan på att kunna påbörja vuxenlivet.
Och nu är det åter tvärstopp för nyproducerade bostäder. I det rådande ekonomiska läget anser inte marknaden att det är lönsamt att bygga bostadsrätter och för hyresrätter går kalkylen inte ihop. Men sakförhållandena på bostadsmarknaden har inte förändrats av de kärvare tiderna. Det finns fortfarande fler människor som söker bostad än antalet bostäder som finns att tillgå. I nästan hela Sverige förhåller det sig alltså så.
Stockholm, Malmö och Uppsala är bara några av alla de 204 kommuner som rapporterat ett underskott på bostäder. Runt om i hela landet drabbas människor av en dysfunktionell bostadsmarknad, som politikerna under lång tid misslyckats med att åtgärda. Det här är inget lokalt problem. Det krävs en nationell kraftsamling, men från regeringens håll är det knäpptyst.
Sedan Andreas Carlson (KD) tillträdde sin post som bostadsminister har det statliga investeringsstödet för hyresrätter slopats, ett stöd som bedöms ha bidragit till 50 000 nya bostäder. Dessutom har stödet till energieffektivisering i flerbostadshus tagits bort. Vid ett av sina hittills få offentliga framträdanden lovade ministern att Bromma flygplats blir kvar och skrinlade därigenom också planerna på 30 000 nya bostäder på fältet.
Regeringen verkar sakna ambition att få till en lösning på bostadsbristen i landet. Med inrikesflygminister Andreas Carlson i cockpit är det helt och hållet upp till de redan ekonomiskt pressade kommunerna om det ska bli några nya bostäder.
I Stockholm och Uppsala försöker kommunen hålla upp byggtakten genom allmännyttan och en aktiv markpolitik. Det är viktigt att kommunerna värnar bostadsbyggandet även i dessa svåra tider. Men de flesta kommuners ekonomier är redan hårt ansträngda och för att på allvar komma åt bostadsbristen krävs större satsningar.
Vänsterpartiet vill se ökad statlig finansiering av bostadsbyggandet och att ett statligt byggbolag inrättas med fokus på att bygga hyresrätter med hyror som vanligt folk har råd med.
Problemen på svensk bostadsmarknad är djupt rotade. Under lång tid har befolkningen ökat i betydligt snabbare takt än bostadsbyggandet och allt fler personer behöver dela på allt färre bostäder. På lång sikt behövs ett betydligt mer omfattande bostadsbyggande än i dag, men för att få till en långsiktigt hållbar utveckling krävs bred politisk enighet. Det finns tonvis med kloka och lösningsorienterade förslag runt om i landet, men regeringen verkar ha bestämt sig för att slå dövörat till. Var håller ministern med ansvar för bostadspolitiken hus?
Vi har inte råd att vänta ut konjunkturen, bostadsbristen är här och nu. I Stockholm, Malmö, Uppsala och över tvåhundra andra kommuner i landet. När bostadsministern får tid över till att arbeta med bostadsfrågan står vår dörr öppen.