Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Var finns arbetsgivarna under Pride?

"Vi arbetar redan en hel del med att förändra värderingar och attityder i våra branscher. För det är bara så som vi kan lyckas", skriver dagens debattörer.
"Vi arbetar redan en hel del med att förändra värderingar och attityder i våra branscher. För det är bara så som vi kan lyckas", skriver dagens debattörer. Bild: Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Dagens ETC

Denna vecka är det Europride i Stockholm med fortsättning i Göteborg. Pride har under sommaren också firats i flera andra städer runt om i Sverige och tusentals människor manifesterat alla människor lika värde.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är precis detta som är själva innebörden av Pride – att få vara sig själv, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Detta visas genom glädje, fest, debatter, diskussioner och parader. Det handlar också om att visa solidaritet med alla våra kamrater runt om i världen, som fortfarande måste dölja vem dom är och som riskerar att fängslas eller avrättas på grund av vem de älskar.

Vi som fackliga företrädare har ett stort ansvar för att få en arbetsmarknad där alla känner sig välkomna och inkluderande. Och det är lika bra att erkänna det direkt, vi har massor med arbete kvar att göra både i våra organisationer, och i branscherna som helhet. I en undersökning som Byggcheferna skickade till 1 415 personer i fastighets- och byggbranschen svarar 44 procent att det finns negativa attityder och fördomar mot homosexualitet i branschen. 45 procent tror att machokulturen gör att branschen tappar personal.

Detta är helt oacceptabelt av flera skäl. Naturligtvis handlar det först och främst om alla människors lika värde. Men det handlar också om att våra branscher inte överlever på sikt om vi inte kan locka fler att bli byggnadsarbetare, målare, elektriker, städare, fastighetsskötare eller kriminalvårdare.

Vi arbetar redan en hel del med att förändra värderingar och attityder i våra branscher. För det är bara så som vi kan lyckas. Det är på arbetsplatsen,
i mötet mellan arbetskamrater, som det avgörs om alla ska känna sig inkluderade. Då måste vi alla tänka på vad vi säger och vilka värderingar vi ger uttryck för. Utan att ha några siffror att luta oss emot så känns det ändå som att något händer och att värderingar sakta håller på att förändras till det bättre.

En sak är säker, vi kommer inte att vara nöjda förrän varenda en som vill arbeta i våra branscher ska kunna göra det utan att behöva fundera på om de är välkomna eller om de måste dölja vem de är. Det ligger i det grundläggande fackliga uppdraget att företräda samtliga medlemmar och stå upp för allas lika värde oavsett hur de väljer att definiera sig.

Däremot så saknar vi samarbetet med våra motparter. För att vi ska lyckas så måste alla i branschen ta sitt ansvar och arbeta tillsammans. Det räcker inte att facket gör sin del, även arbetsgivarorganisationerna måste visa sig beredda att ta frågorna seriöst.

Vi menar att det behövs ett samlat arbete för att förändra värderingar. Var är våra arbetsgivarmotparter under Pride? Hur får företagen fler att känna sig välkomna och hur tar de ansvar för framtida rekryteringar? Hur når vi ut till arbetstagarna? Här borde vi kunna hitta gemensamma vägar för att nå framgång. Vår hand är utsträckt!

Till sist vill vi skicka en hälsning till alla er som arbetar och deltar under Pride. Ni gör ett fantastiskt jobb och ert engagemang är oerhört viktigt. Ni gör skillnad. Vi kanske ses i Pridetåget – Happy Pride!

Om 6F

• 6F är ett samarbete mellan LO-fackförbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko. Tillsammans organiserar de 280000 medlemmar.