Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vapenexporten till Jemen går att stoppa

I mer än fem år har civilbefolkningen i Jemen levt under fruktansvärda förhållanden. 85 000 barn har dött till följd av konflikten. Politisk handling kan stoppa den svenska vapenexporten till kriget i Jemen, skriver Agnes Hellström.
I mer än fem år har civilbefolkningen i Jemen levt under fruktansvärda förhållanden. 85 000 barn har dött till följd av konflikten. Politisk handling kan stoppa den svenska vapenexporten till kriget i Jemen, skriver Agnes Hellström. Bild: Foto: Stefan Jerrevång/TT

ETC nyhetsmagasin

Den 1 april röstade vapenföretaget Saabs aktieägare nej till förslaget att stoppa sin försäljning av krigsmateriel till krigförande länder. En av företagets kunder är Förenade arabemiraten, en diktatur som är en av de stridande parterna i det brutala kriget i Jemen. Beslutet visar att det krävs politiskt ansvar och politisk handlingskraft för att sätta stopp för den svenska vapenexporten till krigets Jemen, skriver Agnes Hellström
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

I mer än fem år har civilbefolkningen i Jemen levt under fruktansvärda förhållanden. Den 25 mars var årsdagen för när den Saudiledda koalitionen inledde sin brutala krigföring i landet. 85 000 barn har dött till följd av konflikten, enligt uppgifter från Rädda Barnen, och det har rapporterats om krigsbrott vid upprepade tillfällen.

En av de drivande parterna i den Saudiledda koalitionen är Förenade arabemiraten som bland annat har köpt Saabs stridsledningssystem GlobalEye. Det är ett system som skulle kunna användas för att upprätthålla den blockad som hindrar medicin och förnödenheter från att nå befolkningen. Blockaden är en medveten del i en krigföring som har lett till vad FN beskriver som vår tids värsta humanitära katastrof. I mer än fem år har civila varit måltavlor när bland annat skolor och sjukhus har bombats.

Saabs försäljning av krigsmateriel bidrar till att situationen för civila i Jemen förvärras.

Och Jemen är bara ett exempel. Listan på krig och väpnade konflikter där Saabs krigsmateriel har använts är lång.

Beslutet på Saabs stämma synliggör att den destruktiva exporten kommer att fortsätta så länge det går och att det krävs politisk vilja och handlingskraft för att stoppa den svenska vapenexporten till kriget i Jemen. Svenska Freds äger sedan länge en aktie i Saab för att kunna medverka på bolagsstämman och ställa kritiska frågor. I år utnyttjade vi även möjligheten att som aktieägare lämna in ett förslag. I förslaget hänvisade vi till Saabs egen uppförandekod och hållbarhetspolicy vars målsättning bland annat är att handla i enlighet med Agenda 2030. Svenska Freds föreslog därför stämman att besluta om att Saab, i enlighet med Agenda 2030 mål 16 om att motverka alla former av våld och dödligt våld, ska upphöra med all försäljning och leverans av krigsmateriel till krigförande länder.

Förslaget röstades ned efter att Saabs vd Micael Johansson motiverat beslutet med att “Vi måste som företag alltid ligga i framkant när det gäller regelefterlevnad… Sverige har ju sedan decennier ett av världens absolut striktaste regelverk när det gäller export av krigsmateriel.”

Det stämmer att det sedan 2018 finns ett skärpt regelverk för export av krigsmateriel som bland annat innehåller ett demokratikriterium och där större hänsyn ska tas till brott mot mänskliga rättigheter i de stater som beviljas export. Trots detta ökade den svenska vapenexporten 2019 med 40 procent och 29 procent av exporten gick till icke-demokratiska länder, enligt Svenska Freds sammanställning.

När Saab nu med all tydlighet visat att företagets krigsmaterielförsäljning till icke-demokratier och till länder i krig kommer att fortsätta så länge regelverket tillåter det, ökar pressen på regeringen.

Företagen själva och deras aktieägare kommer aldrig självmant att prioritera mänskliga rättigheter, fred och mänsklig säkerhet framför ekonomisk vinst. Därför behövs politiska beslut och att regeringen tar det ansvar de faktiskt har för den svenska vapenexporten.

För vapenexporten går att stoppa.

I höstas ledde regeringens uttalanden mot folkrättsbrott till ett stopp för svensk vapenexport till Turkiet.

Nu behöver vi skarpa, tydliga uttalanden om de brott som begås i kriget i Jemen. Det är hos regeringen som det yttersta ansvaret ligger. Bara politisk handling kan stoppa den svenska vapenexporten till kriget i Jemen.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.