Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige och EU behöver en starkare vänster

Plenisession i  EU-parlamentet i Strasbourg.
Plenisession i EU-parlamentet i Strasbourg. Bild: Bild: EP/Michel Christen

Dagens ETC

”Saker blir bättre av att vi är där och påverkar.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Klimatforskare säger att vi har tio år på oss att ställa om ifall vi inte vill försätta världen i en mycket akut klimatkris. Stöveltramp från en fascistisk och nationalistisk höger hörs i Europa igen och rättigheter för kvinnor, hbtq-personer och människor på flykt attackeras. Det råder ingen tvekan om att en stark vänster behövs mer än någonsin. I Stockholm, i Pajala, i Bromölla, i Sverige och i Europa.

Tack vare vår starka kritik mot EU-systemet har Vänsterpartiet i EU-parlamentet en stolt tradition av att bana nya vägar för progressiv politik. Det förändrar inte de stora brister som finns i EU:s grundkonstruktion men det betyder att saker blir bättre av att vi är där och påverkar. Klimatet, feminismen, hbtq-frågorna och arbetet för en human flyktingpolitik har alla haft sina tydliga förkämpar bland oss vänsterpartiska EU-parlamentariker. Och vi har gjort skillnad.

Jag och mina föregångare har ifrågasatt ledamöternas privilegier sedan Sverige blev medlem i EU. Vår första ledamot i parlamentet avslöjade enorma reseersättningar. Vänsterpartiet drev frågan under flera år och till sist blev medietrycket så starkt att ersättningarna reformerades.

Vår partiledare var parlamentets chefsförhandlare för ett direktiv om hårdare miljökrav för Europas gruvindustrier. Direktivet antogs 2006 och innebar bland annat att gruvföretagen måste rensa upp efter sig när de lagt ner driften vid en gruva.

1997 var Vänsterpartiet först i EU-parlamentet med att säga att prostitution är våld mot kvinnor och förespråka kriminalisering av sexköp. Två år senare kom den svenska sexköpslagen som kriminaliserar sexköp. 2014 antog parlamentet en rapport där svensk sexköpslagstiftning framhävs och fler länder har tagit efter den. Det var också Vänsterpartiets EU-parlamentariker som på allvar satte frågan om att bekämpa våld mot kvinnor på den EU-politiska kartan.

Jag själv är chefsförhandlare för ett lagförslag om ett europeiskt kvotflyktingsystem, det enda lagförslaget på EU:s bord just nu som handlar om att skapa en laglig väg till Europa. EU-parlamentet har ställt sig bakom mitt förslag som nu förhandlas med Europeiska rådet.

Det är så mycket som kan bli bättre med Vänsterpartiets politik. Det är så mycket som bara kan bli bättre med vår politik. Vi är de som ser att det är de rikaste som genom sin makt och sitt sätt att leva orsakar störst klimatutsläpp. En rättvis klimatpolitik ser till att de som bär ansvaret för utsläppen får betala konsekvenserna – inte de som redan drabbats hårt av åtstramningar och ökade klyftor.

Vi är de som har modet att ta itu med korruptionskulturen i Bryssel. Vi är det parti som människor sätter sitt hopp till för att stoppa att lobbyisterna och storföretagen kan springa som de vill i korridorerna i Bryssel. Vi är de som kräver krafttag mot storföretagens skatteflykt.

Vänsterpartiet tar striden för ett öppet, demokratiskt Europa som välkomnar människor på flykt. Vänsterpartiet vet också att jämlika samhällen ger större frihet och mer möjligheter till alla människor. Samhällen som är jämlika är också bättre på att lösa större samhällsutmaningar. Jämlika samhällen kan stå emot extremhögern och konservativa nationalisters framfart.

För mig är det uppenbart att både EU och Sverige behöver en starkare vänster som ser hur dagens utmaningar ser ut och som har lösningarna. Därför tror jag på att gå till val på vår politik - en politik som på allvar utmanar EU:s brist på demokrati och nyliberala dogmer  - och som visar att vi både vill och kan göra skillnad. Vi vet att människor i Sverige har förtroende för att Vänsterpartiet är det parti som står upp för en ökad jämlikhet, klimaträttvisa och mot rasisterna. Låt oss förvalta det förtroendet också i EU-valet.