Opinion
Debatt: Vänd inte Jemen ryggen
Dagens ETC
”Oxfam uppmanar alla delaktiga parter i kriget, och de som stöder det, att gå med på ett omedelbart eldupphör.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I dagarna kom nyheten om att över en halv miljon människor nu misstänks ha smittats av kolera i Jemen, ett land plågat av en konflikt som nu försatt dess befolkning i en av de värsta koleraepidemier världen någonsin skådat.
17 miljoner människor i Jemen lider av matbrist och undernäring. 20,7 miljoner människor, över 75 procent av landets befolkning, är i behov av humanitär assistans. Dessa är svindlande siffror som fortsätter stiga i en av världens värsta humanitära katastrofer. Trots ett enormt mänskligt lidande är konflikten i Jemen en relativt bortglömd kris, och internationella aktörer måste agera omedelbart för att hitta en lösning innan fler människor dör.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kriget som rivit upp Jemen sedan 2015 har haft en förkrossande effekt på landets invånare, deras försörjningsmöjligheter och infrastruktur. Den ohållbara situationen i landet har dessutom lett till det värsta utbrottet av kolera man någonsin uppmätt i världen under bara ett år, med en stigande siffra på 500 000 misstänkta fall sedan april. Nästan 2 000 personer har mist livet i misstänkt kolera som nu härjar i alla utom en av Jemens provinser.
I dagarna släppte Oxfam rapporten ”Yemen: Catastrophic Cholera Crisis”, där vittnesmål från Jemen målar upp en bild av ett land på gränsen till kollaps, med en befolkning som varje dag tvingas göra valet mellan kolerabehandling eller mat på tallriken. Många familjer tvingas sälja allt de äger och skuldsätta sig för att ha råd med mat och att betala för sjukvård. Att söka medicinsk hjälp blir ofta den sista utvägen, och många gör det när det redan är för sent. Miljontals människor har knappt råd att äta sig mätta, och de som i det läget drabbas av kolera tvingas ta matpengarna för att betala transport, medicin och sjukvårdsavgifter.
Oxfam och flera andra organisationer arbetar på plats för att motverka spridningen av kolera och möta befolkningens mest grundläggande behov. Men hjälpinsatserna är gravt underfinansierade. Dessutom försvårar säkerhetsläget den humanitära assistansen från att nå fram.
Flera faktorer, som är direkta resultat av kriget, har drivit på spridningen av kolera. Speciellt är det den långa period av hunger och undernäring som gjort människor extra utsatta för sjukdomen. Den våldsamma konflikten har också ödelagt stora delar av landets sjukvård.
Upp till 30 000 sjukvårdare går utan lön och bara 45 procent av landets sjukhus och vårdinrättningar är fullt funktionella. Även sanitetstjänster har påverkats hårt av kriget. Vatten- och sanitetssystem har blivit bombade och är på gränsen till kollaps, vilket lämnat över 15 miljoner människor utan tillräcklig tillgång till rent dricksvatten och sanitet. På gatorna och i bosättningarna för människor på flykt sprids nu högar av avfall.
Oxfam uppmanar alla delaktiga parter i kriget, och de som stöder det, att gå med på ett omedelbart eldupphör. För att få ett slut på denna katastrof, och för att den humanitära assistansen ska kunna nå fram till en av världens mest utsatta befolkningar, måste fredsförhandlingar inledas nu.
Både kolerakrisen och matbristen måste finansieras med tillräckliga medel och hanteras med insatser som möter proportionerna. Det internationella samfundet får inte vända Jemen ryggen.