Opinion
Debatt: Valtekniskt samarbete kan rädda vänstern
Dagens ETC
Diskussionen om ett valtekniskt samarbete måste också leda till handling.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Häromveckan lanserade vi i SvD idén om ett valtekniskt samarbete mellan Miljöpartiet och Feministiskt initiativ som ett sätt att säkra respektive partis riksdagsplats samt få ett större vänsterblock efter kommande riksdagsval. Idén fick sedan stor medial spridning. Nu har diskussionen startat och partier samt väljare börjar få upp ögonen för fördelarna med ett valtekniskt samarbete – första delmålet är således avklarat. Men mer krävs.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Trenden för vad som genererar röster inte bara i Sverige utan runt om i Europa är tydlig. En nationalistisk och i många fall auktoritär höger har växt fram. Samtidigt har de europeiska socialdemokratiska krafterna tappat, där “pasokifiering” har blivit det begrepp som exemplifierat dess tillbakagång. I ljuset av socialdemokratins kräftgång har Europas vänsterblock i stället lyckats hitta sina parlamentariska krafter via nya och progressiva rörelser. Dessa rörelser är inte sällan sammanslagningar av redan befintliga mindre partier. Det publika stödet efter dessa sammanslagningar har stundom blivit stort. Det ser vi både i öst och väst, då Syriza i Grekland och Podemos i Spanien snabbt blev nya, stora och etablerade partier.
Utifrån respektive kontext utföll de båda sammanslagningarna något olika, men gemensamt delar de det progressiva budskapet om en hållbar och rättvis värld. Framgång via partisammanslagning har krävt mod, uppoffring och att man släppt på partiprestigen. Både Grekland och Spanien drabbades av hög arbetslöshet och parlamentariskt kaos vilket gav incitament till just nytänk och mod.
Samma incitament finns inte i Sverige. Ett nytt parti känns därför antagligen mer främmande och mindre aktuellt i en svensk kontext. Ett valtekniskt samarbete däremot, ser vi som fullt möjligt och potentiellt framgångsrikt, under aktuella omständigheter. Det är anledningen till att vi lyft frågan, då vår förhoppning är att partier och väljare nu kan se och lära av detta års val fram till att nästa hinner knacka på dörren.
Vi är glada att potentialen i vårt förslag nu har observerats på flera håll, i såväl riksmedia som lokalmedia. Men diskussionen om ett valtekniskt samarbete måste också leda till handling. Ett valtekniskt samarbete kommer antagligen inte hinna upprättas inför årets val, vilket gör valet ovisst. Spärren blir tuff för MP och antagligen ännu tuffare för Fi. I år är således vår största rädsla att alla progressiva krafter inte klarar spärren, att röster för liknande frågor kastas bort och att vi får ett svagare vänsterblock.
Diskussionen inom partierna har nu startat. Att Fi nu uttryckt sig försiktigt positivt till förslaget om ett framtida valtekniskt samarbete är bra. MP-sympatisörer har reagerat med blandad förtjusning och partiet har inte velat ge något officiellt ställningstagande än. Det är inte bra, men inte heller dåligt. Att dessutom V nu har visat sig samarbetsvilliga och säger att man i framtiden gärna också sätter sig ner och diskuterar tillsammans samt kommer ta diskussionen på stort allvar är också bra.
Och vem vet, kanske blir diskussionen kring valtekniskt samarbete aktuell igen tidigare än vi tror. I dagens parlamentariska läge med SD som vågmästare finns nämligen en betydligt högre risk än tidigare för omval. Därför vill vi nu se att partierna inte bara diskuterar, utan även inom en snar framtid också agerar, för att säkra ett framtida progressivt samarbete som då inte behöver bekymra sig för en riksdagsspärr.
”En framtid man pratar för mycket om tillhör redan det förflutna.”
– André Malraux