Opinion
Debatt: Välfärdens verkliga utmaningar
Dagens ETC
Grundtanken med det som blev Reepalumodellen var att en kraftig begränsning av företagens vinster skulle ge mer välfärd för skattepengarna. Men kommunpolitikerna som ytterst ansvarar för omsorgen tror inte på det. Inte ens de rödgröna är längre övertygade.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Demoskop har på Vårdföretagarnas uppdrag frågat 4 500 kommunpolitiker om de tror att förslaget till vinstbegränsning ökar tillgången till välfärdstjänster. 2017 var det 21 procent av de socialdemokratiska fullmäktigeledamöterna som trodde på mer välfärd. Våren 2018 har siffran sjunkit till 14 procent. Bland miljöpartisterna är motsvarande andel endast 5 procent. även bland vänsterpartisterna har tron på vinstbegränsningens positiva effekt sjunkit från 31 procent till 24 procent.
När vinstbegränsning nu har röstats ner i riksdagen finns det ett gyllene tillfälle att skifta fokus. Vårdföretagarna har därför lanserat valmanifestet ”Välfärdens verkliga utmaningar” som lyfter fram avgörande reformer inom vård och omsorg:
1. Utveckla kvaliteten och förbättra tillgängligheten. Landsting och regioner bör tillsammans med staten utveckla en gemensam struktur för att redovisa kvalitet inom vården och omsorgen. Kvalitetsmåtten måste vara relevanta för såväl patienter och brukare som för vårdens och omsorgens huvudmän.
Vårdköerna måste bort. Långa väntetider innebär inte bara obehag för patienten, utan också ökade samhällskostnader i form av mer kostsam vård, behov av andra insatser och längre sjukfrånvaro. Köerna i vården kan kortas av avsevärt genom vårdval och långsiktiga upphandlingar.
2. Använd resurserna så att de räcker till fler. Med hjälp av digitalisering, ny teknik, nya arbetssätt och metoder, kan välfärdens resurser hanteras mer effektivt. Nya idéer utvecklas och sprids allra bäst via de privata välfärdsföretagen. Men lagar och regler för till exempel tillståndsgivning måste uppmuntra, snarare än hindra, innovation.
Sedan 1994 har närmare 40 000 äldreboendeplatser försvunnit. Samtidigt ökar andelen äldre. Privata aktörer är redo att bistå med utbyggnaden, vilket flera kommuner också insett. Stockholm förväntar sig att privata aktörer ska stå för nästan hälften av de planerade äldreboendena.
3. Utveckla valfriheten. LOV bör införas på fler områden och i landets alla kommuner, viktigt inte minst för jämlik vård och omsorg. Valfrihet måste gälla inom de områden där människor är beroende av insatser för att klara vardagen, till exempel i hemtjänst och service till personer med funktionsnedsättning.
4. Säkra kompetensförsörjningen. Finansministern, Magdalena Andersson, kommenterade i samband med den senaste prognosen för ekonomin att vi behöver anställa över 150 000 fler personer i välfärden. Hon menar att det är den kommande mandatperiodens stora uppgift. Det tror vi också men då kan inte den politiska energin läggas på att sabotera för vård och omsorgsföretag. Privata aktörer gör redan ett viktigt jobb för att klara kompetensförsörjningen och det borde vara en självklarhet att medarbetare, ofta kvinnor, kan välja arbetsgivare eller starta eget även inom vård och omsorg.
En vinstbegränsning kortar varken vårdköer eller förbättrar hemtjänsten – inte ens Vänsterpartiets kommunpolitiker tror att välfärden blir bättre av en vinstbegränsning. Efter sju års låsning kring vinstbegränsningar är det dags att diskutera de verkliga utmaningarna för vård och omsorg.
Nu ska vi debattera svenska välfärden
- En av de stora frågorna i valrörelsen är välfärden – eller borde vara det. Därför har Dagens ETC bjudit in till debatt. Partier,
organisationer, professionen, brukare.
Hur är läget i dag? Och hur ska det bli bättre?
- Under sommaren kommer alltså ett antal debatter. Samtliga finns sedan att läsa på ETC.se.