Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Välfärd gäller även för äldre

Bild: Bild: Alingsås Kommun

Dagens ETC

”I vår statsbudget omfördelar vi medel för att kunna öka statsbidragen till vården i hela landet.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att vara äldre är inget gemensamt tillstånd för en homogen grupp. Precis som mycket annat är varierar upplevelsen av när inträdet till att vara äldre sker. De flesta tänker nog ändå att den som är ålderspensionär är äldre. Med dagens förväntade livslängd så kan tiden efter 65 år vara lång, 20-40 år. De första åren efter pensioneringen är för många en härlig och efterlängtad. Men inte för alla, allt för många är slitna och har en alltför låg pension.

Finns det, trots skillnaderna ändå specifika politiska frågor som är viktiga för de flesta? Det finns väl några som de flesta äldre kan enas om som viktiga, men annars är det som i vilken ålder som helst, olika behöver olika och har olika förutsättningar att fixa det själva.

Att vara svårt sjuk är lika eländigt i vilken ålder det än inträder, men det är ett faktum att hälsan sviktar mer med åldern och att en äldre kropp kräver särskild kunskap och omsorg.

Därför menar vi i Fi att det krävs förändringar i sjukvården som säkerställer att det finns personal med geriatrisk kompetens på alla vårdnivåer. Idag fattas det stora mängder personal, då välutbildade och erfarna lämnat vården på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Vi i Fi inser att det krävs stora förändringar vad gäller löner, arbetsvillkor och utbildningspremier för att det ska vara möjligt att förbättra kompetensförsörjningen till sjukvården. I vår statsbudget omfördelar vi därför medel för att kunna öka statsbidragen till vården i hela landet.

Att vara fattig är lika eländigt i vilken ålder det än är en verklighet, men möjligheten att av egen kraft förändra tillståndet minskar med åren. Därför menar vi i Fi att det krävs omfattande förändringar av pensionssystemet. På kort sikt behöver golvet i garantipensionen höjas, äldreförsörjningsstödet förstärkas och åldersgränsen för socialförsäkringarna ändras så för att möta den faktiska pensions­åldern.

På lång sikt menar vi att regelverket ska ändras så att den allmänna pensionen baseras på de 20 bästa åren och att 30 pensionsgrundande år ger full pension.

Vi vill ha ett system som garanterar en rimlig levnadsnivå även för dem som ägnat några år åt omsorgsarbete med barn eller föräldrar och dom som kom till Sverige och har ägnat största delen av sitt vuxna liv i Sverige. Vi menar dessutom att avgiftsinbetalningarna till det allmänna pensionerna behöver höjas för att finansiera ett hållbart och rättvist system.

När premiepensionen skrotas kan dessa pengar användas för att förstärka den allmänna pensionen istället för att spekuleras med på börsen. Ansvaret för en dräglig tillvaro som äldre ska inte skyfflas över på individer, deras anhöriga och arbetsgivarna.

Att uppleva ensamhet är aldrig trevligt, men som äldre kan en bli lämnad av både livskamraten, vännerna och barnen. Den som har gått upp i arbetet, mister arbetsgemenskapen och jobbkompisarna. Den tomheten är svår att fylla när livet blir mer stilla. Många äldre tvingas bo kvar hemma i bostäder där det är svårt att ta sig ut när den fysiska förmågan avtar, det innebär att många blir isolerade och helt beroende av hemtjänstens besök.

70 procent av de som får offentligt finansierade äldreomsorg är kvinnor. 70 procent av dem som ger omsorg till en anhörig är kvinnor. 90 procent av alla som jobbar i äldreomsorgen är kvinnor. Många av dem är födda i ett annat land. Resurserna till äldreomsorgen har inte följt med utvecklingen av antalet äldre, Antalet äldre i äldreomsorgen har ökat med fem procent sedan 2007, medan antalet årsanställda har minskat med tre procent under samma tidsperiod. Äldreomsorg bärs av kvinnor och rimliga resurser till äldreomsorgen är en förutsättning för jämställdhet och jämlikhet.

De flesta kommuner har ambitionen att äldre ska bo hemma så länge som möjligt, vilket innebär att ”trösklarna” för att få en plats på ett äldreboende är mycket höga. Det krävs att man har stora funktionsnedsättningar för att erbjudas en plats. Eftersom ”trösklarna” är så höga påstår flera kommuner att de inte har någon kö till särskilt boende och bygger inte fler platser. Samtidigt är bostadsbristen i de flesta kommuner skriande, genom att bygga fler äldreboendeplatser, skulle många bostäder kunna frigöras.

Fi menar att var och en själv ska få bestämma när det är dags för ett serviceboende eller äldreboende med dygnet runt-service och gemensamma aktiviteter. För att det ska bli möjligt behöver det byggas många fler serviceboenden och äldreboenden i hela landet, vi omfördelar därför medel i vår statsbudget så att statsbidragen till kommunerna kan öka och byggandet ta fart. Att bygga fler bostäder med service åt äldre skulle dessutom skapa en positiv omflyttning på bostadsmarknaden och frigöra många bostäder åt unga.

Vi satsar också pengar på att bygga små bostäder öronmärkta till äldre som inte har behov av eller ekonomi längre för ett större boende. Så det är helt enkelt ett vinn-vinn-koncept som vi i Fi ­verkligen vill satsa på.