Opinion
Debatt: Våld mot äldre – ett dolt samhällsproblem
Dagens ETC
Fortfarande finns det både fördomar och en oacceptabel kunskapsbrist när det gäller våld mot äldre kvinnor. Vi måste våga se problemen och börja prata om att även äldre blir misshandlade, skriver Christina Tallberg, PRO.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Våldet går inte i pension. Årligen utsätts 3 500 kvinnor i åldern 65 till 74 år för sexuella övergrepp, 5 000 utsätts för fysiskt våld och 7 000 för psykiskt våld, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid. Detta är oacceptabelt. I dag, den 15 juni, är det FN:s världsdag mot våld och övergrepp mot äldre kvinnor och män. Det vill PRO uppmärksamma.
Våld mot äldre är ett dolt samhällsproblem som ingen vill se och än mindre tala om. Många äldre kvinnor har levt med våldsamma män under många år och våldet fortsätter även när de passerat 65 årsdagen. Men äldre kvinnor och män kan också drabbas av våld först när de blir äldre och befinner sig i en sårbar situation.
Regeringens utredning Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck kom förra året. PRO delar utredningens uppfattning att mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är ett strukturellt samhällsproblem som orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt brott mot mänskliga rättigheter och ett stort folkhälsoproblem som drabbar bland annat äldre kvinnor i hög utsträckning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det är under all kritik att utredningen inte belyst våld mot äldre personer. Det saknas en analys av mäns våld mot äldre kvinnor. Statistiken som redovisas omfattar dessutom endast åldern 16-79 år. Men även personer över 79 år utsätts för våld. Det är mycket viktigt att synliggöra våld mot äldre kvinnor.
Mot bakgrund av att kunskapen om mäns våld mot kvinnor och metoder har utvecklats under senare år samt att en stor mängd material tagits fram om äldre så är det anmärkningsvärt att utredningen utelämnat våld mot äldre.
Det visar att det fortfarande finns både fördomar och en oacceptabel kunskapsbrist när det gäller våld mot äldre kvinnor.
Vi måste våga se problemen och börja prata om att även en äldre kvinna, kanske en mormor, blir misshandlad. Här har PRO en viktig uppgift i att bryta tabun för att få fler att våga berätta, utan att skämmas. Många kvinnor stannar också kvar i dåliga relationer av ekonomiska skäl. De har så låga pensioner att de inte har råd att lämna mannen som misshandlar. Hon skäms för att vara fattig och känner samtidigt den yttersta skammen, att bli slagen. För PRO är det viktigt att synliggöra också dessa problem.
Ingen människa skall behöva utsättas för våld och ingen ska behöva sätta livet till. Rättsväsendet måste ta detta på större allvar. För de äldre krävs utbildning och information till personal inom hälso- och sjukvården, hemtjänsten och socialtjänsten. Och äldre får inte ”glömmas bort” i statliga utredningar. För våldet går inte i pension.
/
Ordförande PRO