Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Välbehövligt tillskott för Stockholms omställning

Vår förhoppning är att tillskottet kommer göra det än mer attraktiv att göra klimatsmarta investeringar för stadens invånare. Det innebär också att jobb skapas och att välfärd byggs, menar debattören.
Vår förhoppning är att tillskottet kommer göra det än mer attraktiv att göra klimatsmarta investeringar för stadens invånare. Det innebär också att jobb skapas och att välfärd byggs, menar debattören. Bild: Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC

Den senaste budgeten innebär för Stockholm ett tillskott på ungefär 2000 kronor extra per invånare, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Regeringen har just påannonserat den största miljö- och klimatbudgeten i Sveriges historia. Så vad innebär detta för oss som bor i Stockholm?

I regeringens höstbudget ökas stödet till det lokala klimatarbetet. Anslaget till Klimatklivet nästan fördubblas och stadsmiljöavtalen får ett tillskott på nästan 50 procent. Pengar från Klimatklivet ges till kommuner, företag och organisationer som vill minska sin klimatpåverkan genom att satsa på till exempel biogasanläggningar, laddstationer för elfordon eller energieffektivisering. Stadsmiljöavtalen kan sökas av kommuner. Det ska främja hållbara stadsmiljöer genom investeringar i kollektivtrafik i tätorter. Syftet är att minska trängsel, klimatpåverkan, buller och luftföroreningar. Som villkor för stödet ska kommunerna göra motprestationer som främjar bostadsbyggande och kollektivtrafik.

I en nyligen framtagen sammanställning över vilka som varit mest framgångsrika med att söka de olika bidragen kom Stockholm på fjärde plats bland landets alla län. Den senaste budgeten innebär för Stockholm ett tillskott på ungefär 2 000 kronor extra per invånare. Viktiga pengar som kommer väl till pass i det långsiktiga arbete vi gör.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Vår förhoppning är att tillskottet kommer göra det än mer attraktiv att göra klimatsmarta investeringar för stadens invånare. Det innebär också att jobb skapas och att välfärd byggs.

Genom de senaste fyra årens energieffektiviseringar som staden gjort har vi hittills sparat skatte­betalarna cirka 420 miljoner i uteblivna energikostnader. Pengar som nu kan läggas på annan kommunal verksamhet som till exempel förskola, socialtjänst och äldre­omsorg. Satsningar på elbilar ger nya bostadsmöjligheter i staden tack vare lägre buller och utsläppsfrihet. Mindre förbränning ger renare luft med positiv effekt på hälsan. En stad som är byggd för gång och cykel är mer tillgänglig för större grupper i samhället.

Stockholm har tagit stort ansvar i arbetet mot en fossilfri värld, och under hösten 2016 ska vi fastställa strategin för hur vi ska få ett Stockholm fritt från fossila bränslen till 2040.

Sverige har ett stort ansvar att göra det vi kan för att minska vår klimatpåverkan och utveckla lösningar. Vi har störst möjlighet att göra detta inom landets gränser. Stockholm har förutsättningar att vara en motor i det arbetet då vi har tekniken, infrastrukturen och kunskapen om hur vi kan bli en klimatsmart och långsiktigt hållbar stad.

Trots att vi i Stockholm inte räknar med klimatutsläpp från våra resor eller vår konsumtion av varor som är producerade utanför Stockholms gränser släpper vi i dag ut cirka 2,5 ton koldioxid per person och år. Enligt Naturvårds­verkets bedömningar bör de globala utsläppen per person och år ligga på 1–1,5 ton. Så länge vi inte når en egen hållbar utsläppsnivå har vi arbete kvar att göra lokalt.

Arbetet måste börja här. Vi måste ändra på vårt beteende och se till vår egen del i den utveckling som sker med det globala klimatet. Varje månad som går är varmare än samma månad tidigare år. Skönt väder förvisso men ett oroväckande omen för att klimathoten inte längre är hot utan verklighet.

Stockholms stad har bland annat avsatt en klimatmiljard för klimatinvesteringar under en fyraårsperiod. Regeringens satsningar kommer som ett välbehövligt tillskott som ytterligare kan trycka Stockholms miljö- och klimatarbete framåt. Detta kan dessutom ge oss renare luft, nya bostadslägen och miljöbättre trafiklösningar, till exempel för cykel och kollektivtrafik samtidigt som ny teknik och nya jobb gynnas.

Detta är en vinst för oss alla.