Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: "Svenska skolan påminner om ett apartheidsystem"

Rasism är enligt bland annat Skolverket en vanlig orsak till trakasserier i skolan, skriver debattören.
Rasism är enligt bland annat Skolverket en vanlig orsak till trakasserier i skolan, skriver debattören. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

ETC Göteborg

Varje år tar flera hundra människor sina liv till följd av trakasserierna på våra arbetsplatser och skolor.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Trakasserierna i skolan kostar enligt en rapport från Friends samhället 17,5 miljarder kronor varje år (motsvarande 35 800 lärarårslöner). 60 000 elever går till skolan varje dag rädda för att bli slagna, hånade och utfrysta. Hur kommer det sig att detta är möjligt? Jo, därför att när någon utsätts skuldbeläggs den som utsätts. 


”Det är inte så konstigt som han beter sig”, ”Det är självvalt, han vill vara ensam”, ”Han förtjänar att vara ensam med tanke på det sätt han beter sig på” eller ”Det kan inte vara fel på alla i klassen, tror inte du att det är något fel på dig själv?”

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att skuldbelägga brottsoffer förekommer även i andra sammanhang. I vissa brottsfall är det vanligare än andra. Det är exempelvis vanligare att skuldbelägga offren vid våldtäkter än vid rån. I fallet med trakasserierna på våra skolor och arbetsplatser är det väldigt vanligt. Svenska Dagbladet hade för ett par år sedan granskat anmälningarna som kommit in till Skolinspektionen och kommit fram till att skolorna i två av tre fall helt eller delvis lagt skulden på offren.

De flesta i vårt samhälle har numera förstått att det inte är den som blir våldtagen som bär skuld till att denne blir våldtagen, oavsett hur denna har varit klädd. Lika lite som någon förtjänar att bli våldtagen, lika lite förtjänar någon att bli illa behandlad.


Det är inte ovanligt att skolpersonal betraktar trakasserier i skolan som en jämbördig konflikt mellan två parter eller som en jämbördig konflikt mellan en enskild person och en klass, i fallet då en hel klass utser en viss person till syndabock. Det är inte ovanligt att lärare säger att det alltid är två inblandade personer som är ansvariga för bråk som uppstår och ber förövare och offer att gemensamt ta ansvar för situationen och skaka hand. Men översitteri i skolan är ingen jämbördig konflikt mellan två personer, utan är just som namnet antyder översitteri. Det är förövarna som ska straffas, inte offren.


Svenska skolan påminner om ett apartheidsystem. Den svenska skolan är segregerad där det på en hel del skolor i princip enbart går elever med utländsk bakgrund och på andra skolor inte en enda eller ytterst få med invandrarbakgrund. Elever som har invandrarbakgrund och som går på ”helsvenska skolor” är i en stor riskzon. Rasism är enligt bland annat Skolverket en vanlig orsak till trakasserier i skolan. Fysisk misshandel men även rasistiskt språkbruk är vanligt förekommande. ”Neger”, ”blatte”, ”svartskalle”, ”jävla utlänning” mm.


Det finns även likheter mellan den svenska skolan och hur man ser på kvinnomisshandel i Saudiarabien. Du är som elev i svensk skola på många sätt lika utsatt som kvinnorna är där. Det som är straffbart med fängelsestraff bland oss vuxna reduceras i svensk skola till ”mobbning” och löses ”internt”.

Precis som i fallet med kvinnomisshandel vågar de som trakasseras inte gå ut och säga att de har varit utsatta för att man själv riskerar att skuldbeläggas och ses av samhället som en mes och tönt. Kvinnor som blir slagna skuldbelägger sig själva många gånger. De tror att de själva bär skuld till den situation som uppkommer. När det gäller trakasserierna på våra skolor och arbetsplatser gäller detsamma.

De som utsätts tror att de själva bär skuld till den situation som uppkommer. Att folk sedan dessutom faktisk skyller på den som utsätts förvärrar det hela och gör att de utsatta eleverna än en gång kränks.

Ska vi göra upp med trakasserierna i skolan måste vi en gång för alla sluta med att skuldbelägga de utsatta.

Ämnen i artikeln