Hoppa till innehållet

Tidöpartierna

Debatt: Vänsterblocket måste ditcha Centerpartiet

Bild: Press & Shutterstock (montage)

Dagens ETC

S, MP och V inser inte vilken potential det finns för vänsterpolitik i Sverige idag. De sneglar för mycket på borgerliga ledarsidor, lever i en borgerlig Stockholmsbubbla, och uppfattar inte vad vanligt folk tycker och tänker.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Tongångarna nu handlar om huruvida SD kommer kräva ministerposter i nästa regering; i bubblan är den borgerliga segern 2026 redan kirrad. Den vänstra planhalvan är tom. Socialdemokraterna spelar sedan många år på den högra, MP vill inte välja sida, och V springer efter storebror S och vågar inte ta kraft i sin egen rörelse och kämpa för en vänsteromställning på egna ben.

Det var ett stort misstag av V att trycka gult när riksdagen röstade om Januariavtalet 2019. Avtalet mellan S, MP, C och L var en nyliberal handlingsplan som stod i diametral motsats till Vänsterpartiets politik. Men V:s partitoppar valde ändå att inte rösta emot, av rädsla för en blåbrun regering. 

Vi var många som tyckte det var dumt. Vänsterpartiet är inte ansvariga för blåbrun politik. Men nu blev de ansvariga för att släppa igenom en liberal politik som skulle slita landet ännu mer isär, driva på det missnöje som varit grogrund för SD, och bara skjuta upp den blåbruna regeringen i fyra år, medan SD:s maktbas växte.

Folk är oändligt trötta på den sedvanliga mittensörjan.

Vi fick rätt. I stället för att använda det mediautrymme som Januariavtalet innebar för Vänsterpartiet till att uppmärksamma väljarna om vad V står för och, med avstamp i det, få vänsterpolitikens maktbas att växa i fyra år under taskigt blåbrunt styre, så schabblade V bort all sakpolitik förutom marknadshyrorna, vars sakpolitiska sprängkraft gav Vänsterpartiet över tio procent i opinionen den enda gången de inte ruckade från sin egen politik. 

Nu står vi där en mandatperiod senare, med taskigt blåbrunt styre, utan den starka vänsteropinion vi kunde ha samlat om vi tagit fajten mot de 73 nyliberala punkterna.

Potentialen är stor. Majoriteten av svenska folket är nämligen vänster. De tycker det funkade fint med allmännytta och Folkets hus. De tycker det är vettigt att det offentliga sköter skola, vård och omsorg, inte marknaden. De tycker att gapet mellan fattig och rik ska hållas i schack med progressiv beskattning och ett träffsäkert välfärdssamhälle. Att både hela tänder och teaterbiljetter ska vara åtkomligt för alla. De tycker alla ska vara lika för lagen, inte att plånboken ska avgöra vilka rättigheter och möjligheter man har. 

Men här passar inte Centerpartiet in. 

C tror att marknaden kan lösa allt. Till och med jordbrukspolitiken. Men utan att skydda svenska bönder från utländsk konkurrens kan vi inte öka Sveriges självförsörjning och resiliens. Tillsammans med C har S, MP och V inget att erbjuda. Folk är oändligt trötta på den sedvanliga mittensörjan, även känd som business as usual. Fortsatt marknadsskola, urholkad vård, torftig omsorg, främlingsfientlighet, höga hyror, mer till de rika och mindre till de fattiga. Oändligt trötta. Det enda folk kunde tycka var lite uppiggande i svensk politik har varit SD:s antielitism, men även den börjar numera lukta ruttet, och SD har ju ingen bra politik. Inga fungerande svar. 

Det som behövs för bättre integration och lägre kriminalitet är det motsatta av SD:s xenofobi, nämligen att alla på riktigt känner sig välkomna i det svenska samhället. För det behövs en mycket större grad av ekonomisk jämlikhet, och det kan inte C svälja. Dags att ditcha dem och ta itu med att bygga en fungerande socialdemokrati igen.

Bild: Privat

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.