Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vad säger ni nu då, Svenskt Näringsliv?

Vad har Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne att säga om Lars Calmfors kritik? undrar debattören.
Vad har Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne att säga om Lars Calmfors kritik? undrar debattören. Bild: Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens ETC

Nyligen riktades skarp kritik mot Alliansens förslag om att lägga ned och privatisera Arbetsförmedlingen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I fronten står ekonomiprofessor Lars Calmfors, som är tydlig i sin intervju i Sveriges Radio. ”Privata utförare presterar generellt sett inte bättre. Det är viss övervikt åt att de snarare presterar sämre”, säger Calmfors i samband med att den liberala tankesmedjan Fores presenterade sin antologi ”Framtidens arbetsförmedling”.

Frågan är vad Alliansen har att säga om det uttalandet. Men det kanske mest intressanta är vad finansiärerna till rapporten, Svenskt Näringsliv och Almega, har att säga om ekonomiprofessorns uttalande?

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Det mest sannolika scenariot skulle i så fall inte innebära första gången som Svenskt Näringsliv och näringslivsförespråkare ställer sig kritiska till rapporter som de själva har varit med och finansierat. Ett klassiskt exempel är det som hände docenten Laura Hartmann, som tidigare var forskningschef för näringslivsanknutna SNS.

Hartmann tog, på uppdrag av näringslivet, fram en mycket uppmärksammad forskningsrapport om privatiseringarna inom offentlig sektor i Sverige. I rapporten från 2011 som har studerat privatiseringar inom välfärden framgår att intentionerna med privatiseringarna inte har lett till önskvärda effekter som kostnadsbesparingar och bättre kvalitet.

Svenskt Näringsliv och förespråkare för näringslivet ställde sig skarpt kritiska till rapporten och forskningschef Hartmann, där Svenskt Näringslivs dåvarande vd Urban Bäckström beskrev rapporten som ”bedrövlig” med ”tendentiösa slutsatser”.

Rapportens slutsatser låg ju inte alls i linje med näringslivets förhoppningar och önskemål om ett underlag som skulle kunna legitimera ytterligare privatiseringar av svensk offentlig sektor. Hartmann fick munkavle av SNS dåvarande vd efter att rapporten presenterats och fick inte bemöta den kritik som näringslivet riktade. Det hela slutade med att Hartmann valde att avgå. Samma sak gjorde även hennes kollega, professor Olof Pettersson, som avgick i protest mot SNS-ledningens agerande.

En annan av kritikerna till SNS-ledningen var just Lars Calmfors, som tillsammans med flera andra ställde sig mycket kritisk till hur SNS-ledningen fallit undan för näringslivets påtryckningar där vetenskap fått stå tillbaka för ideologi.

Sju år senare är Calmfors den som är huvudredaktör för en rapport om privatiseringen inom arbetsmarknadspolitiken – och Laura Hartmann en av författarna. Slutsatserna om att privata aktörer presterar sämre än offentlig arbetsförmedling tas sannolikt inte emot varmt av finansiärerna Svenskt Näringsliv och Almega.

Sannolikt heller inte slutsatsen om att en genomgripande privatisering, av en redan idag privatiserad arbetsförmedling, inte är lösningen på de stora utmaningarna på arbetsmarknaden.

Förra året kostade privata utförare hela sex miljarder att jämföra med de 8,5 miljarder som hela Arbetsförmedlingens organisation kostade.

Förvisso föreslår Fores i sin rapport att mer privatisering av Arbetsförmedlingen, men i små steg, kan testas och utvärderas. Men någon genomgripande reform, som både Alliansen och näringslivsorganisationerna föreslår, förordas inte. Av erfarenhet, menar Calmfors, att ett sådant experiment snarare skulle riskera att gå snett.

Det återstår att se om Svenskt Näringslivs avgående vd Carola Lemne, med samma emfas som arbetsgivarorganisationens Urban Bäckström, öppet uttrycker sitt missnöje mot en forskningsrapport som inte går i linje med näringslivets intressen.