ETC Bergslagen
Debatt: Vad S i Hällefors hävdar stämmer inte
ETC Bergslagen
När du inte har några andra argument att komma med är det bekvämt att tillskriva din motståndare åsikter denna inte har och sedan kritisera dessa fantasiåsikter. Att försvara något man inte kritiserats för är ett välkänt retoriskt trick för att slippa bemöta den verkliga kritiken. Så har Socialdemokraterna vid ett par tillfällen antytt, senast i en debattartikel i ETC Bergslagen att Vänsterpartiet menat att kommunen borde lagt sig i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare på Ovako. Det stämmer inte.Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.
Vår kritik här handlar om den politiska dimensionen i frågan om valsverkets nedläggning, den som sätter ramarna för det sammanhang där fackliga förhandlingar med mera sedan sker. Vänsterpartiets Stefan Backius sa det tydligt i sitt tal på 1 maj i år: ”Att lägga ansvaret på facket att ta in dom här samhälls- och kommunövergripande perspektiven i sina förhandlingar är inte rimligt. De måste ju koncentrera sig på att försöka rädda jobben. En nog så tuff uppgift.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det där snacket om att politiken inte ska lägga sig i, inte störa den fria marknaden är traditionell moderatretorik som vi känner igen sedan 80-talet.”
På basnivån sköter självklart näringsliv och fack förhandlingar om exempelvis anställningar och löner utan det offentligas inblandning, i enlighet med den svenska modell som både socialdemokrater och vänsterpartister brukar stå upp för tillsammans och inte använda som slagträ mot varandra. Men det innebär inte att Sverige saknar näringspolitik. Högern brukar ju beklaga sig över statens (folkvaldas) inblandning i ekonomin – kanske det är just detta som är ledtråden till den svårbegripliga passiviteten i Socialdemokraternas högersamarbete.
Man slutar aldrig förundras över vad den här majoriteten har mage att ta åt sig äran av. För gör du anspråk på att ha haft betydelse för att valsverket trots allt blir kvar i Hällefors, då borde du kunna berätta för dem som tillsätter det politiska styret, nämligen väljarna, vilka konkreta insatser kommunen gjort för att förmå Ovako att behålla valsverket i Hällefors. Socialdemokraternas debattartikel bör därför läsas högst kritiskt, för vad säger de egentligen? Jo, att ”kommunens inställning och engagemang i frågan haft betydelse”. Vad betyder det? ”Företagsledningen möttes av en kommun som var på tårna”. På vilket sätt?
Vi som opposition har som vanligt fått följa allt utifrån, trots att vi sitter i kommunstyrelsen.
I stället bjöd vi in oss till Ovako med riksdagsledamoten Håkan Svenneling från Värmland, och hade bra samtal med bland annat fackliga företrädare. Vi blir därmed förvånade att Socialdemokraterna skriver att de suttit med ’patron’, för vad vi förstått så var det inte företagsledningen i Hällefors som ville lägga ned valsverket, det beslutet kom uppifrån i koncernen. Vår bild är att det snarare var ansträngningarna från företagsledningen och de anställda på Ovako i Hällefors som låg till grund för omvärderingen av nedläggningsbeslutet. Det är till er Vänsterpartiet riktar vårt tack!