Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Poliserna garvar med sexköpsdömde Paolo Roberto – det får konsekvenser

Bild: Bild: Faksimil/Instagram., Press

Dagens ETC

Vad händer med förtroendet när expoliser och aktiva poliser glatt och uppsluppet poddar med en sexköpsdömd kändis? Och om detta sker inför öppen ridå – vad säger då polismän i det fördolda om utsatta kvinnor?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vad händer med förtroendet för rättsvårdande myndigheter i ett samhälle där profilerade poliser sitter och garvar i en oseriös podd, tillsammans med en sexköpsdömd kändis (Paolo Roberto) som beskriver hur sexig kropp den kvinna han köpt hade?

Paolo Roberto har medvetet getts stort utrymme av andra män, att i två poddar på endast en vecka häva ur sig de mest oansvariga uttalanden en man i hans position kan göra.

Först får han påstå att ”feminismen är det skadligaste som hänt”. Och skämtsamt säga att det enda han lärde sig av sexköpsbrottet var att ha blivit ”feminist” (och asgarvar därefter).
Utan att bli emotsagd i den mycket lyssnade podden ”Hur kan vi” med Navid Modiri. Tvärtom – även de skrattade ihop.

Och nu tilläts Roberto att på nytt garva åt, förminska och objektifiera kvinnan vars kropp han köpte – och hur mycket pengar vederbörande påstås ha lagt på sin kropp, detta i podden ”Sista måltiden”. Med bland annat bokaktuelle kändispolisen Hanif Azizi och expolisen Mustafa Panshiri.

Att ett gäng inflytelserika män sitter i över en timme med Paolo Roberto, utan att lyfta fram kvinnors kamp mot just sådana förövare och sexköpare, och utan att på allvar diskutera offrets situation och utsatthet, är en sexistisk skandal av män i maktposition bland andra män, inte minst unga sådana.

Det är ett medvetet hån mot det jämställdhetsarbete som kvinnor kämpar i varje dag. Det blir också en örfil för de offer som tvingas sälja sex för att överleva. Offer, som nu får höra expoliser och aktiva poliser (!) i glatt och uppsluppet samtal med en sexköpsdömd kändis.

Hur många fler grova snedsteg behöver begås av polismän för att polismyndigheten ska reagera – och framför allt, agera?
Bara de senaste månaderna har media kunnat rapportera om ett antal poliser som bland annat köpt sex. Och nu detta implicita ställningstagande för sexköpare.
Det är fullständigt oacceptabelt.

Om detta sker inför en strategiskt vald, öppen ridå – vad säger polismän i det fördolda om kvinnor i utsatthet? Det framkommer i granskningen ”Gärningsmannen är polis” (2021) och i polisens eget Metoo-upprop Nödvärn (2017), och det är tyvärr ingen trevlig läsning.

Vi vet att det också finns oräkneliga poliser, både män och kvinnor, nya rekryter och erfarna utredare, som utför ett fantastiskt arbete och som riskerar sina liv varje dag för oss medborgare.
Men förtroendet kan snabbt raseras om polismyndigheten inte – trots flera års varningar och protester bland anställda – förstår allvaret i detta.

Polisen är en verksamhet där många medarbetare redan väljer att lämna yrket. Där larmen avlöser varandra om ohållbar arbetsmiljö på grund av en machokultur och utbredda sexuella trakasserier som gång på gång tystas ned.

Frågan vi ställer oss är:
Kan man som kvinnligt brottsoffer, särskilt vad gäller sexualbrott, lita på att bli respektfullt och korrekt behandlad av svensk polis idag?

///

Vladimir Ahmed
föreläsare och grundare av #slutakladda samt Vi är Sverige – samtal med nyanlända och utrikesfödda män om manlighet, könsroller, hierarkier och makt

Lisa Bjurwald
journalist och författare till bland annat ”Gärningsmannen är polis – om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis” (2021)

Kerstin Dejemyr
f d polis, säkerhetskonsult, författare till ”Gärningsmannen är polis – om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis” (2021)