Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Vad är borgarna beredda att privatisera härnäst?

Låt er inte luras av det tjusiga namnet, Lagen om valfrihet (LOV). Bakom det gömmer sig ett system som endast går ut på att sälja ut välfärden.
Låt er inte luras av det tjusiga namnet, Lagen om valfrihet (LOV). Bakom det gömmer sig ett system som endast går ut på att sälja ut välfärden. Bild: Bild: Hasse Holmberg/TT

ETC Göteborg

Det råder privatiseringsiveri Göteborg. Hemtjänsten är på väg att privatiseras på beställning av de borgerliga partierna. Frågan är vad de kommer sälja ut härnäst, undrar Daniel Bernmar (V), gruppledarei Göteborg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

De borgerliga partierna hetsar igenom en privatisering av hemtjänsten – innan vi sett över konsekvenserna för varken äldre eller personal. Att införa illa underbygga system riskerar att sätta hela hemtjänsten i gungning och urholka arbetsvillkoren. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Att privatisera hemtjänsten innebär att privata aktörer får etableras fritt genom att valfrihetssystem införs enligt Lagen om valfrihet (LOV). Men låt er inte luras av det tjusiga namnet, bakom gömmer sig ett system som endast går ut på att sälja ut välfärden.

Trots att notan för privatiseringen väntas hamna på mångmiljonbelopp finns inget som tyder på att kvaliteten kommer öka inom hemtjänsten. Däremot följer allt för ofta försämrade arbetsvillkor och ökad byråkrati som en bitter eftersmak. De sätter stopp för insyn och garantier för schyssta villkor för de som arbetar. I flera kommuner som privatiserat sin hemtjänst saknar över 75 procent av de privata aktörerna kollektivavtal. Följden blir hård exploatering av arbetarna som till stor del är kvinnor och utrikes födda. 

En annan konsekvens av att privatisera hemtjänsten är att ansvaret för kvaliteten flyttas från det gemensamma till de äldres egna axlar. De väntas själva ta ansvar genom att välja hemtjänstföretag ur en katalog. Om de är missnöjda får de skylla sig själva och hänvisas till att byta utförare och välja bättre nästa gång. Men hur lätt är det att välja bland kanske hundra olika utförare efter exempelvis en stroke eller hjärtinfarkt? Och hur många nya ansikten ska de äldre tvingas lära känna innan de valt rätt? 

I Sverige finns flera skräckexempel där skumraskföretag bedrivit vanvård av äldre. I Södertälje fick de backa tillbaka privatiseringen efter stora problem med skenande kostnader, uppsagda avtal och polisingripande mot misstänkt fusk. Även Stockholm har fått göra upp med borgarnas ideologiska experiment, som lett till kraftigt ökade kostnader och släppt in över 200 hemtjänstföretag. 

Goda exempel lyser däremot med sin frånvaro. Trots ljus och lykta har borgarna inte lyckats vaska fram en enda framgångskommun där privatiseringarna lett till bättre omsorg för de äldre. Så frågan är varför de har satsat all sin prestige på att sälja ut hemtjänsten? Varför är det viktigare att gynna företag än att äldre får en bra omsorg?

Äldreomsorgen i Göteborg har stora utmaningar, inte minst inom hemtjänsten. Vi blundar inte för problemen, vi vill se en förändring inom hemtjänsten så snart som möjligt.  Att vi menar allvar märks i hur vi prioriterar i vår budget för 2017 där en av de största satsningarna går till just hemtjänsten. Vi måste satsa och prioritera om för att komma till rätta med bristerna. Att däremot pressa igenom ett system som innebär mer detaljstyrning, kontroll och byråkrati är inte vad hemtjänsten behöver.

De borgerliga partierna har gjort klart att företagens intressen går före välfärden och de äldre. De är beredda att privatisera vad som helst för en prestigefylld topplacering i Svensk näringslivs mätningar. Det skapar en otrygghet i vad de kommer sälja ut härnäst – vilka faller offer nästa gång för deras ideologiska experiment? 

Ämnen i artikeln