Hoppa till innehållet

Skola

Debatt: Våga vägra F-stämpla våra barn

Thomas Petersson, journalist och författare, aktuell med boken ”F och den svenska skolan – en dödsfälla”.

Thomas Petersson, journalist och författare, aktuell med boken ”F och den svenska skolan – en dödsfälla”.

Bild: Jonas Bilberg

Dagens ETC

Snart genomförs vårens sista nationella prov och snart sätter Sveriges lärarkår åter underkända betyg på tusentals elever. Odugligförklarar, F-stämplar. Kränker och hindrar barnen att ta sig vidare i livet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Hur har så många kloka och vettiga människor under så lång tid kunnat upprätthålla något så dysfunktionellt som F-betygen? 

Snart genomförs vårens sista nationella prov och snart sätter Sveriges lärarkår åter underkända betyg på tusentals elever. Odugligförklarar, F-stämplar. Kränker och hindrar barnen att ta sig vidare i livet. 

F-betyget – icke godkänt – har berövat självkänslan och livsglädjen hos tiotusentals svenska barn och hindrat dem från att komma in på något av de gymnasieprogram som leder till en examen. Sedan det nuvarande betygssystemet infördes 2011 har långt över 200 000 barn slagits ut och hänvisats till undermåliga gymnasiealternativ, där de som behöver mest stöd ofta lämnas vind för våg. 

Gemensamt är att F-betygen drabbar våra svagaste och sköraste hårdast: de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar; nyanlända i utsatta områden eller andra som inte har föräldrar som kan stötta när skolorna inte ger de svagaste eleverna det stöd som de enligt skollagen har rätt till. 

Många barn har förpassats till utanförskap, ibland i form av en isolerad och introvert tillvaro med skuldbeläggande mot det egna jaget och självmordstankar, ibland i form av en mer utlevande tillvaro med självbekräftelse inom gängkriminaliteten. 

Mitt i misären står Sveriges överbelastade lärarkår som under enorm stress och press ska sätta betyg utifrån luddiga betygskriterier; kriterier som en del elever, enligt forskning vid Gillbergcentrum i Göteborg, inte ens har kognitiv förmåga att nå upp till hur mycket de än kämpar.

Den betygsutredning som presenterades i februari vill göra sig av med den skarpa gränsen mellan icke godkänt och godkänt, men befäster betygens grundläggande uppgift: att först och främst vara en urvalsmekanism för högre studier. Utredningens grundläggande lösning för att komma till rätta med betygsinflationen är mer rigida och utslagsgivande nationella prov. Mycket talar för att de som är värst utsatta i dagens system åter blir de stora förlorarna när våra barn ska likriktas och placeras in i mallen på ett mer korrekt sätt. 

Vår autistiske son var tolv år när han första gången sa att han inte ville leva längre och då hade det betygslotteri som drabbade honom på ett så förödande sätt knappt börjat. 

Ingenting annat fick honom att må så dåligt som de nationella proven. När han i sin finaste kostym gick till de sista nationella proven i nian vårterminen 2024 hade det krävt hans föräldrars hela övertalningsförmåga.

Hur kunde vi bete oss så mot vår egen son? Varför skulle vi tvinga in honom i ett så uppenbart dysfunktionellt betygssystem?

Samtidigt som regeringspartierna har tvärvänt om F-betygets välgörande effekter tvingas Sveriges lärarkår i ytterligare flera år F-stämpla Sveriges mest utsatta och sköra barn innan det nya betygssystemet är på plats. Fortsätter det som hittills kommer ytterligare tiotusentals barn att ha F-stämplats och utestängts från gymnasiet innan det nuvarande betygshelvetet är över. 

Ett förslag är att lärarkåren unisont reser sig och vänder det nuvarande systemet ryggen genom att vägra F-stämpla ett enda barn till, vilket skulle var en värdig protest mot det betygssystem vars förödande konsekvenser politikerna så länge har förbisett. Det skulle också frigöra en enorm energi som i stället kan användas till kreativ undervisning. Framför allt skulle det förskona våra mest utsatta barn mot att underkännas utan att ha fått det stöd som de enligt skollagen har rätt till. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.