ETC Göteborg
Debatt: Utred våldtäkter som i Göteborg
Dagens ETC
Det är glädjande att polisen iGöteborg och Fyrbodal har lagt ut utredningar vad gäller våldtäktsbrott till lokalpolisen, vilket inte stämmer överens med den nationella plan polisen har. Men det har hjälpt, skriver S-kvinnor i Göteborgsområdet.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Svårt med bevisläget, knepiga brott att utreda, kvinnan kom ju inte ihåg, sperman kanske hamnade där tidigare. Ja, det finns många förklaringar till varför utpekade eller misstänkta våldtäktsmän inte tas in för förhör eller att det dröjer flera månader, kunde vi se på Uppdrag gransknings program ”Utredning nedlagd” (SVT 13/3).
Inte ens en av tio anmälda våldtäkter mot kvinnor över 15 år leder till åtal.
Nej, vi är inte jurister och förstår inte alla rättsliga fallgropar som finns. Men vi är nog inte ensamma om att tro att en utpekad misstänkt tas in på förhör – det är dessutom rekommenderat då det kan leda förundersökningen framåt. Redan 2005 slog polis och åklagare fast i en gemensam rapport att den misstänkte i princip alltid ska höras innan en våldtäktsutredning läggs ner. Ändå visar polisens egna rapporter att i ungefär 25 procent av fallen hörs inte den utpekade. Förra året anmäldes rekordmånga våldtäkter och våldtäktsförsök. Men uppklarade våldtäktsbrott har gått från 11,6 procent 2014 – till 7,4 procent under första halvåret 2018.
Anmälda våldtäkter prioriteras ner, läggs på hög då mord och grova våldsbrott går före. Utredningarna tar lång tid eller läggs ner. Men det räcker inte som förklaring, menar flera inom polisen. Det handlar också om att statusen på våldtäktsbrott inte är hög inom polisen, det är inte coolt att utreda och det påverkar fördelningen av resurser. Samtidigt vet vi att mörkertalet är stort – många låter bli att anmäla sexualbrott. Brå, Brottsförebyggande rådet, uppskattar att ungefär 10 procent av de misstänkta sexualbrotten anmäls.
För att det sexuella våldet ska upphöra behövs, förutom förebyggande arbete, att förövare döms och får straff som speglar våldsbrottens allvarlighetsgrad. För detta krävs såklart bra utredningar och åtminstone att förövare som är kända hörs. Risken är annars att förtroendet för rättsväsendet urholkas.
Det är glädjande att polisen i Göteborg och Fyrbodal har lagt ut utredningar vad gäller våldtäktsbrott till lokalpolisen, vilket inte stämmer överens med den nationella plan polisen har. Men det har hjälpt. Utredningar görs snabbare och i Fyrbodal har åtal i misstänkta våldtäkter ökat från 8 procent till 23 procent. Här verkar man ha en helt annan attityd till brotten och menar att det är bråttom att höra misstänkta och utreda fallen.
S-kvinnor i Göteborgsområdet menar att kunskapen om sexualbrott behöver stärkas inom hela rättsväsendet. Det kan inte vara så att utredningar utförs och bedöms så olika som idag. I Karlskrona väcks det åtal i 5 procent av fallen och i Fyrbodal är siffran 23 procent. Det känns onekligen som en omotiverat stor skillnad.
Om fler fall leder till åtal när den lokala polisen i till exempel Göteborg och Fyrbodal utreder dem så bör de få det ansvaret. De verkar ha en helt annan attityd och ingång än poliserna längre upp.
Se därför över den nationella planen och om man kan lägga ut mer på lokala polisen. Och sist men inte minst – jobba med kulturfrågan inom kåren.