Opinion
Debatt: Regeringen måste utreda diskrimineringen på bostadsmarknaden
Dagens ETC
Diskriminering på andrahandsmarknaden är ett stort och osynligt problem. Vi kräver att regeringen tillsätter en utredning för att kartlägga problemet och för att ta fram förebyggande åtgärder och ger Boverket ett antidiskrimineringsuppdrag vad det gäller bostadsmarknaden, skriver Aidin Zandian, förbundsordförande på jagvillhabostad.nu.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
En viktig del i att bli vuxen är att få sitt egna hem och sin första bostad. Det sker genom den ägda marknaden eller förstahandskontrakt för en hyresrätt. Däremot anger 255 av landets 290 kommuner att det finns en brist på bostäder och ungefär 400 000 unga vuxna saknar en egen bostad men som skulle vilja ha en.
Drygt hälften av dessa är hänvisade till osäkra upplåtelseformer som andrahandsmarknaden. Den marknaden är däremot en oreglerad vilda västern-marknad tyngd av problem. Ett av de största problemen är diskrimineringen och trakasserier av hbtq-personer, kvinnor, invandrare, funktionsvarierade och många andra grupper.
Trots att det i dag inte finns någon statistik eller omfattande forskning vad gäller diskriminering och trakasserier på andrahandsmarknaden vet vi i jagvillhabostad.nu att diskriminering, osäkerhet och trakasserier är en realitet för många på andrahandsmarknaden.
Våra medlemmar har själv fått erfara situationer där de som homosexuell inte kan ta hem sin partner för hyresvärden är homofob eller där en kvinna erbjuds bostadskontrakt i utbyte mot sexuella tjänster.
I Sverige har vi en särskild diskrimineringslag och den omfattar sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
Däremot omfattar inte diskrimineringslagen bostadsannonser eller hela andrahandsmarknaden, särskilt uthyrning av köpt bostad, det vill säga bostadsrätter och villor. I och med att uthyrning av bostäder på andrahandsmarknaden sker helt privat är den även väldigt oreglerad.
Sverige är ofta i framkant när det kommer till motverkandet av diskriminering men tyvärr råder det ett alldeles för svagt skydd mot diskriminering vid andrahandsuthyrning. Andrahandsmarknaden är i dag inte en fungerande och ett gott och tillfälligt komplement till förstahandsmarknaden. Trots det är hundratusentals unga på grund av den omfattande bostadsbristen hänvisade till osäkra och otrygga boenden, ibland upp till tio år.
Resultatet är att många unga personer därför tvingas utstå sexuella trakasserier i sökandet av nya bostäder, tvingas tillbaka in i garderoben när de väl fått en bostad eller ser sig själv stå utan bostad på grund av deras namn eller religion. Att därför hänvisa unga till denna boendeform och därmed rättslösa tillstånd är under all kritik, i synnerhet för ett land som Sverige.
Det är tydligt att mycket behövs göras. Det handlar om att stärka andrahandshyresgästernas ställning, ta tag i vilda västern-marknaden som utgör andrahandsmarknaden och stärka diskrimineringslagstiftningen. Det första steget består av två saker. jagvillhabostad.nu kräver att regeringen tillsätter en statlig offentlig utredning för att utreda diskriminering på bostadsmarknaden, i synnerhet andrahandsmarknaden.
Vi vill också att regeringen ska ge Boverket i uppdrag att preventivt arbeta med diskrimineringsfrågor på bostadsmarknaden. Genom de nya kunskaperna kan vi tydligare kartlägga problemet och därigenom sätta stopp för diskrimineringen och trakasserierna som blivit så många människors vardag.
För jagvillhabostad.nu är det tydligt: nolltolerans mot diskriminering bör även gälla på bostadsmarknaden!
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.