Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Utmaningen ligger i att förhindra att problemen uppstår

Bild: Bild: Sara Johannessen/TT

ETC Göteborg

"Det är inte rimligt att de narkotikarelaterade dödsfallen fortsätter öka utan att det i stället faktiskt satsas ordentliga resurser på att dels hjälpa personer ur sina missbruk, dels jobba mer aktivt förebyggande och se till att det finns möjlighet till tidiga insatser"
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Vi har i Sverige haft en debatt om sprutbyte under mer än tio år. Centralt i detta har varit om sprutbyte verkligen har de smittskyddande effekter som förespråkarna hävdar. Trots att långt ifrån alla frågetecken är uträtade får den debatten anses avslutad i och med att det nu ser ut att finnas stor majoritet i riksdagen för en större utbyggnad av sprutbyte i landstingens regi.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det är både rimligt och klokt av politikerna i Göteborg att "gilla läget" och anpassa sig till den nya situationen, se till att sprutbytesverksamheten i staden får ett bra upplägg men samtidigt inte tappa fokus eller minska resurserna för andra insatser som syftar till att hjälpa folk att sluta missbruka narkotika.

En viktig sak i det hela, och som ofta förbises, är att ta fram kunskap om hur det faktiskt ser ut. Hur många injektionsmissbrukare finns det i staden och länet? Hur ofta missbrukar de? Vilka droger handlar det om? Utan den här typen av kunskap famlar man i mörker. Göteborgs stad gör ett bra jobb här men Västra Götalandsregionen behöver ta fram en tydligare helhetsbild. 

Både HIV och hepatit C är allvarliga sjukdomar med kopplingar till narkotikamissbruk. Här behövs riktade insatser för att begränsa och minska smittspridningen utan att medel tas från insatser för att minska narkotikamissbruket. Antalet behandlingsplatser och direkta insatser för att fler ska kunna komma ur ett missbruk är redan i dag hårt ansatt.

Vi har under cirka tio år sett en kraftig ökning av dödsfallen bland människor som missbrukar narkotika. Särskilt allvarligt är att det så ofta handlar om unga människor. Narkotikamissbruk i sig är mycket farligt. Livsfarligt. Narkotikadöden är starkt kopplad till opiater (heroin) och opioider (läkemedel av olika slag). De senaste årens ökning av dödsfallen knyts till största delen till opioiderna. I detta perspektiv är sprutbyte en icke-insats. 

Det finns tendenser i samhället att flytta fokus från tidiga och förebyggande insatser till att mer hantera de problem som uppstår i samband med ett missbruk. Det är inte rimligt att de narkotikarelaterade dödsfallen fortsätter öka utan att det i stället faktiskt satsas ordentliga resurser på att dels hjälpa personer ur sina missbruk, dels jobba mer aktivt förebyggande och se till att det finns möjlighet till tidiga insatser. I ett missbruk finns ingen frihet och där har samhället ett ansvar att skapa förutsättningar och möjligheter att ta sig ur beroendet. Det är inte att ta ansvar om ambitionsnivån stannar vid att underhålla beroendet.  

Narkotikamissbruk har blivit ett av vår tids stora folkhälsoproblem. Utmaningen ligger i att förhindra att problemen uppstår och att hjälpa de som fastnat att bryta användningen av narkotika. Vi måste framöver avsätta mycket mer resurser att hjälpa de som fastnat i narkotikaberoende tillbaka till ett drogfritt liv med arbete, bostad och social gemenskap. Det måste finnas ett helhetstänk från förebyggande och uppsökande arbete till vårdkedjor där behandling kopplas ihop med att stärka bygga upp strukturer för ett fortsatt drogfritt liv. Där finns mycket kvar att göra och jag önskar att Göteborg och Västra Götaland kan visa vägen framåt i detta.

Ämnen i artikeln